Portal Pszczelarski

Powstała pasieka na terenie fabryki Volkswagena

pszczelarstwo wielkopolskie pasieka w fabryce pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miód z fabryki

Z inicjatywy pracowników fabryki Volkswagena we Wrześni, część terenów należących do zakładu wykorzystano na stworzenie łąki kwietnej, na której utworzono również niewielką pasiekę. Międzynarodowy koncern usilnie pracuje nad poprawą swojego wizerunku od czasu, ujawnionego we wrześniu 2015 roku, procederu montowania w produkowanych samochodach oprogramowania, pozwalającego na manipulację wynikami pomiarów emisji z układu wydechowego.

Zgodnie z zapewnieniami dyrekcji, zakład we Wrześni od początku swojego istnienia czynnie działał na rzecz ekologii. Dyrektor Fabryki, Ralf Nitzschke podkreśla, iż celem kierownictwa, od samego początku było przede wszystkim promowanie zrównoważonych inwestycji, czego dowodem jest między innymi uzyskanie certyfikatu niemieckiego Towarzystwa na rzecz Zrównoważonego Budownictwa. Ponadto, wielkopolski zakład Volkswagena stara się wprowadzać inne działania proekologiczne. Na przykład w kwietniu 2018 roku pracownicy firmy zorganizowali akcję sadzenia drzew. Dzięki tej inicjatywnie w okolicy fabryki pojawiło się 25 tysięcy nowych roślin.

Jak informuje portal epoznan.pl, teren fabryki zajmuje 220 hektarów. Część z tego obszaru została już jakiś czas temu obsiana roślinami miododajnymi, między innymi lawendą. Teraz na tym terenie zainstalowano dodatkowo ule, w których znajduje się 25 rodzin pszczelich. Pasieka powstała we współpracy z lokalnym pszczelarzem, który zapowiedział dbanie o pszczoły przez cały sezon. Miód, jaki uda się uzyskać będzie wykorzystywany w przyzakładowej stołówce, gdzie będzie wykorzystywany do przygotowywania niektórych posiłków. Zakład spodziewa się uzyskać około 40 kilogramów miodu z każdego ula.

Opracowano na podstawie:

epoznan.pl, Na terenie fabryki Volkswagena otwarto…pasiekę, https://epoznan.pl/news-news-86500-Na_terenie_fabryki_Volkswagena_otwarto..._pasieke, Data publikacji: 2018.06.16, Data odczytu: 2018.06.16



Liczba wyświetleń artykułu: 886

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem