Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Powstała pasieka na terenie fabryki Volkswagena

pszczelarstwo wielkopolskie pasieka w fabryce pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miód z fabryki

Z inicjatywy pracowników fabryki Volkswagena we Wrześni, część terenów należących do zakładu wykorzystano na stworzenie łąki kwietnej, na której utworzono również niewielką pasiekę. Międzynarodowy koncern usilnie pracuje nad poprawą swojego wizerunku od czasu, ujawnionego we wrześniu 2015 roku, procederu montowania w produkowanych samochodach oprogramowania, pozwalającego na manipulację wynikami pomiarów emisji z układu wydechowego.

Zgodnie z zapewnieniami dyrekcji, zakład we Wrześni od początku swojego istnienia czynnie działał na rzecz ekologii. Dyrektor Fabryki, Ralf Nitzschke podkreśla, iż celem kierownictwa, od samego początku było przede wszystkim promowanie zrównoważonych inwestycji, czego dowodem jest między innymi uzyskanie certyfikatu niemieckiego Towarzystwa na rzecz Zrównoważonego Budownictwa. Ponadto, wielkopolski zakład Volkswagena stara się wprowadzać inne działania proekologiczne. Na przykład w kwietniu 2018 roku pracownicy firmy zorganizowali akcję sadzenia drzew. Dzięki tej inicjatywnie w okolicy fabryki pojawiło się 25 tysięcy nowych roślin.

Jak informuje portal epoznan.pl, teren fabryki zajmuje 220 hektarów. Część z tego obszaru została już jakiś czas temu obsiana roślinami miododajnymi, między innymi lawendą. Teraz na tym terenie zainstalowano dodatkowo ule, w których znajduje się 25 rodzin pszczelich. Pasieka powstała we współpracy z lokalnym pszczelarzem, który zapowiedział dbanie o pszczoły przez cały sezon. Miód, jaki uda się uzyskać będzie wykorzystywany w przyzakładowej stołówce, gdzie będzie wykorzystywany do przygotowywania niektórych posiłków. Zakład spodziewa się uzyskać około 40 kilogramów miodu z każdego ula.

Opracowano na podstawie:

epoznan.pl, Na terenie fabryki Volkswagena otwarto…pasiekę, https://epoznan.pl/news-news-86500-Na_terenie_fabryki_Volkswagena_otwarto..._pasieke, Data publikacji: 2018.06.16, Data odczytu: 2018.06.16



Liczba wyświetleń artykułu: 1066

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe