Portal Pszczelarski

Poławiacz pyłku

Na zdjęciu: poławiacz pyłku. Źródło: Bartnicy.pl

pyłek poławiacz pyłku obnóża pyłkowe poławiacz obnóży pyłkowych ul Bartnicy.pl

Uniwersalna konstrukcja poławiacza pozwala na zamontowanie go na każdym ulu. Jego budowa jest przemyślana tak, aby efektywnie pozyskiwać obnóża pyłkowe nie zakłócając zbytnio pracy pszczołom.

Nawet w trakcie sporego oblotu pszczoły w sposób swobodny mogą wychodzić i wchodzić całą szerokością wlotka. Wsuwana płytka do pozyskiwania pyłku posiada na całej powierzchni otwory 5mm. W razie potrzeby można ją wysunąć jednym ruchem. Szuflada, do której opada pyłek,  jest obita od spodu stalową ocynkowaną siatką. Szufladkę wysuwa się do przodu, więc poławiacz montowany może być na ulach które stoją obok siebie na ławach.

Cała konstrukcja wykonana jest z wysokiej klasy drewna świerkowego bez wypadniętych lub luźnych sęków. Daszek poławiacza wykonany jest ze sklejki. Wymiary poławiacza to: 40cm x 17cm x 10,5cm (długość x wysokość x głębokość). Całość prosta do zamontowania. Poławiacz posiada otwory dla trutni, tak aby mogły opuścić ul. Szeroka powierzchnia lądowiska pomaga w dotarciu do ula pszczołom, które mają problemy z trafieniem do ula ze względu na obciążenie pyłkiem lub podmuchy wiatru.

Więcej zdjęć naszych produktów można zobaczyć w galerii: Sprzęt pszczelarski firmy Bartnicy.pl

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Metody poławiania pyłku pszczelego

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady



Liczba wyświetleń artykułu: 16764

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem