Portal Pszczelarski

Biznes na rzecz bioróżnorodności 2018 - raport

pszczelarstwo w Polsce Z Kujawskim pomagamy pszczołom Kwietne łąki Biznes na rzecz bioróżnorodności

Z inicjatywy Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, 18 maja 2018 roku zorganizowano Forum "Biznes na rzecz bioróżnorodności". To pierwsze tego typu spotkanie przedstawicieli różnych branż, które swoim działaniem wspierają ochronę różnorodności biologicznej.

Jak informuje organizator, celem przedsięwzięcia było stworzenie miejsca do dyskusji dla przedstawicieli różnych firmy, wymiany swoich doświadczeń i poszerzenia wiedzy na temat sposobów wdrażania projektów proekologicznych.

Podczas Forum zaprezentowano pierwszy w Polsce raport "Biznes na rzecz bioróżnorodności", w którym opisano, godne uwagi, wspierające bioróżnorodność, praktyki przedsiębiorstw polskich i zagranicznych. W zestawieniu znalazło się aż 13 projektów polskich firm, między innymi program "Z Kujawskim pomagamy pszczołom" czy "Kwietne łąki" (Żywiec Zdrój S.A). Raport ma być inspiracją dla innych przedsiębiorstw, aby te również rozpoczęły podobne działania.

W raporcie, poza opisem konkretnych projektów, umieszczono również artykuły specjalistów odpowiadające między innymi na pytania: "Czym jest dobra praktyka?" oraz "Dlaczego warto i w jaki sposób wdrażać ją w działalności swojego przedsiębiorstwa?"

Dokumenty:

Biznes na rzecz bioróżnorodności

Opracowano na podstawie:

Forum odpowiedzialnego biznesu, Raport Biznes na rzecz bioróżnorodności, http://odpowiedzialnybiznes.pl/publikacje/raport-biznes-na-rzecz-bioroznorodnosci/, Data odczytu: 2018.06.04

Plik źródłowy raportu: https://kampania17celow.pl/wp-content/uploads/2018/05/Raport_Biznes-na-rzecz-bior%C3%B3%C5%BCnorodno%C5%9Bci.pdf



Liczba wyświetleń artykułu: 803

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.