Portal Pszczelarski

Biznes na rzecz bioróżnorodności 2018 - raport

pszczelarstwo w Polsce Z Kujawskim pomagamy pszczołom Kwietne łąki Biznes na rzecz bioróżnorodności

Z inicjatywy Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, 18 maja 2018 roku zorganizowano Forum "Biznes na rzecz bioróżnorodności". To pierwsze tego typu spotkanie przedstawicieli różnych branż, które swoim działaniem wspierają ochronę różnorodności biologicznej.

Jak informuje organizator, celem przedsięwzięcia było stworzenie miejsca do dyskusji dla przedstawicieli różnych firmy, wymiany swoich doświadczeń i poszerzenia wiedzy na temat sposobów wdrażania projektów proekologicznych.

Podczas Forum zaprezentowano pierwszy w Polsce raport "Biznes na rzecz bioróżnorodności", w którym opisano, godne uwagi, wspierające bioróżnorodność, praktyki przedsiębiorstw polskich i zagranicznych. W zestawieniu znalazło się aż 13 projektów polskich firm, między innymi program "Z Kujawskim pomagamy pszczołom" czy "Kwietne łąki" (Żywiec Zdrój S.A). Raport ma być inspiracją dla innych przedsiębiorstw, aby te również rozpoczęły podobne działania.

W raporcie, poza opisem konkretnych projektów, umieszczono również artykuły specjalistów odpowiadające między innymi na pytania: "Czym jest dobra praktyka?" oraz "Dlaczego warto i w jaki sposób wdrażać ją w działalności swojego przedsiębiorstwa?"

Dokumenty:

Biznes na rzecz bioróżnorodności

Opracowano na podstawie:

Forum odpowiedzialnego biznesu, Raport Biznes na rzecz bioróżnorodności, http://odpowiedzialnybiznes.pl/publikacje/raport-biznes-na-rzecz-bioroznorodnosci/, Data odczytu: 2018.06.04

Plik źródłowy raportu: https://kampania17celow.pl/wp-content/uploads/2018/05/Raport_Biznes-na-rzecz-bior%C3%B3%C5%BCnorodno%C5%9Bci.pdf



Liczba wyświetleń artykułu: 1126

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)