Portal Pszczelarski

Dni Pszczoły w Kluczkowicach 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo opolskie relacja z wydarzenia Karol Marciniak Dni Pszczoły w Kluczkowicach

W Regionalnym Muzeum w Kluczkowicach (powiat opolski), w dniach 14-22 maja 2018 roku odbyły się "Dni Pszczoły". Warsztaty przygotowano z myślą o dzieciach i młodzieży szkolnej. Celem organizatorów było przede wszystkim uwrażliwienie młodego pokolenia na konieczność ochrony pszczół.

W organizację przedsięwzięcia zaangażowało się wiele instytucji, między innymi pracownicy Zespołu Lubelskich Parków Krajobrazowych Ośrodka Zamiejscowego w Lubartowie czy Nadleśnictwo Kraśnik. Nie mogło również zabraknąć pszczelarza. Do wygłoszenia wykładów i poprowadzenia części zajęć zaproszono pana Karola Marciniaka.

Warsztaty prowadzono w dwóch etapach. W Muzeum, dzieci miały okazje wysłuchać pogadanki na temat pszczół oraz obejrzeć, specjalnie na ten cel przygotowaną, prezentację multimedialną. Dzięki tym zajęciom, zainteresowani dowiedzieli się jak zbudowana jest pszczoła, jakie są jej zwyczaje i na czym polega jej praca. Ponadto, zaprezentowano dzieciom strój pszczelarza i opowiedziano o pracy w pasiece. Wykład miał na celu również omówienie zasad bezpieczeństwa w kontakcie z pszczołami.

Drugim etapem warsztatów były zajęcia w plenerze. Dzieci szukały roślin miododajnych, za pomocą lupy obserwowały pszczoły i kwiaty oraz poznawały ich szczegółową budowę. Uczestnicy mieli również okazję zobaczyć prawdziwą pasiekę, gdzie poznano budowę i wygląd ula.

Jak informuje opolski portal miejski, dzieci bardzo chętnie angażowały się w powierzane im zadania. Można zatem wysnuć wniosek, iż zamierzony cel organizatorów został spełniony. Uczestnicy "Dni Pszczoły" w Kluczkowicach wyszli z warsztatów bogatsi w wiedzę i świadomi znaczenia owadów zapylających w przyrodzie.

Opracowano na podstawie:

Powiat Opolski, „Dni pszczoły” w Muzeum Regionalnym w Kluczkowicach, http://www.opole.lublin.pl/index.php/10855-dni-pszczoly-w-muzeum-regionalnym-w-kluczkowicach, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1633

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Tosty na słodko