Portal Pszczelarski

Pszczoły od roku mieszkają w luksusowym hotelu DoubleTree by Hilton w Łodzi

Plaster miodu z pszczołami

pszczelarstwo łódzkie pasieka na dachu hotelu Krzysztof Heleniak pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Sześć uli stanęło w 2017 roku na dachu łódzkiego hotelu DoubleTree by Hilton. Owady dbają o zapylenie okolicznych drzew i krzewów, a miodu można spróbować w hotelowej restauracji. Pasieka rozwija się dzięki współpracy lokalnych firm.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, przygotowaniem środowiska, które będzie jak najbardziej przyjazne pszczołom, zajął się specjalny Komitet CARE, komórka organizacyjna hotelu, odpowiedzialna za realizacje idei społecznej odpowiedzialności biznesu. Nie zdecydowano się postawić pasieki na dziesiątym piętrze budynku, ponieważ obawiano się, ze będzie to zbyt nasłonecznione i oddalone miejsce. Pasieka została umiejscowiona na wysokości drugiego piętra, gdzie posadzono również rośliny miododajne. W okolicy znajduje się także park, gdzie pszczoły mają dostęp do różnorodnych pożytków. Produkowany przez hotelowe pszczoły miód to miód wielokwiatowy i - jak twierdzi, opiekujący się pasieką, Krzysztof Heleniak - zdrowszy od tego pochodzącego z terenów wiejskich.

Aby zapewnić owadom jak najlepsze warunki, hotel zaprosił do współpracy lokalną firmę Corpo, która od 20 lat zajmuje się obrotem produktami apikultury. Pszczelarze odwiedzają pasiekę co tydzień, zajmują się też miodobraniem. Jak informuje Ekspress ilustrowany, w ubiegłym roku pszczoły dały 30 kilogramów miodu.

Niestety ule nie są dostępne dla gości hotelowych, ale mają oni możliwość skosztowania miodu pochodzącego właśnie od tych nowych hotelowych lokatorów. Miód dodawany jest do hotelowego śniadania, rozdawany podczas różnych uroczystości, goście mogą tez znaleźć słoiczki w hotelowych pokojach. Dyrektor Generalny Hotelu, Sławomir Nowak wyraża zadowolenie z inicjatywy i ma nadzieję, że przyczyni się w pewnym stopniu do nagłośnienia problemu wymierania pszczół.

Opracowano na podstawie:

Wyborcza.pl Łódź, DoubleTree by Hilton z własną pasieką. Na dachu hotelu stanęło sześć uli, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21903485,doubletree-by-hilton-z-wlasna-pasieka-na-dachu-hotelu-stanelo.html, Data publikacji: 2017.06.05, Data odczytu: 2018.06.04

Ekspress ilustrowany, Pszczoły zamieszkały na dachu Hiltona. Pasieka składa się z sześciu uli. Było już pierwsze miodobranie, https://plus.expressilustrowany.pl/magazyn/a/pszczoly-zamieszkaly-na-dachu-hiltona-pasieka-sklada-sie-z-szesciu-uli-bylo-juz-pierwsze-miodobranie,13194980, Data publikacji: 2018.05.22, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1693

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem