Portal Pszczelarski

Pszczoły od roku mieszkają w luksusowym hotelu DoubleTree by Hilton w Łodzi

Plaster miodu z pszczołami

pszczelarstwo łódzkie pasieka na dachu hotelu Krzysztof Heleniak pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Sześć uli stanęło w 2017 roku na dachu łódzkiego hotelu DoubleTree by Hilton. Owady dbają o zapylenie okolicznych drzew i krzewów, a miodu można spróbować w hotelowej restauracji. Pasieka rozwija się dzięki współpracy lokalnych firm.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, przygotowaniem środowiska, które będzie jak najbardziej przyjazne pszczołom, zajął się specjalny Komitet CARE, komórka organizacyjna hotelu, odpowiedzialna za realizacje idei społecznej odpowiedzialności biznesu. Nie zdecydowano się postawić pasieki na dziesiątym piętrze budynku, ponieważ obawiano się, ze będzie to zbyt nasłonecznione i oddalone miejsce. Pasieka została umiejscowiona na wysokości drugiego piętra, gdzie posadzono również rośliny miododajne. W okolicy znajduje się także park, gdzie pszczoły mają dostęp do różnorodnych pożytków. Produkowany przez hotelowe pszczoły miód to miód wielokwiatowy i - jak twierdzi, opiekujący się pasieką, Krzysztof Heleniak - zdrowszy od tego pochodzącego z terenów wiejskich.

Aby zapewnić owadom jak najlepsze warunki, hotel zaprosił do współpracy lokalną firmę Corpo, która od 20 lat zajmuje się obrotem produktami apikultury. Pszczelarze odwiedzają pasiekę co tydzień, zajmują się też miodobraniem. Jak informuje Ekspress ilustrowany, w ubiegłym roku pszczoły dały 30 kilogramów miodu.

Niestety ule nie są dostępne dla gości hotelowych, ale mają oni możliwość skosztowania miodu pochodzącego właśnie od tych nowych hotelowych lokatorów. Miód dodawany jest do hotelowego śniadania, rozdawany podczas różnych uroczystości, goście mogą tez znaleźć słoiczki w hotelowych pokojach. Dyrektor Generalny Hotelu, Sławomir Nowak wyraża zadowolenie z inicjatywy i ma nadzieję, że przyczyni się w pewnym stopniu do nagłośnienia problemu wymierania pszczół.

Opracowano na podstawie:

Wyborcza.pl Łódź, DoubleTree by Hilton z własną pasieką. Na dachu hotelu stanęło sześć uli, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21903485,doubletree-by-hilton-z-wlasna-pasieka-na-dachu-hotelu-stanelo.html, Data publikacji: 2017.06.05, Data odczytu: 2018.06.04

Ekspress ilustrowany, Pszczoły zamieszkały na dachu Hiltona. Pasieka składa się z sześciu uli. Było już pierwsze miodobranie, https://plus.expressilustrowany.pl/magazyn/a/pszczoly-zamieszkaly-na-dachu-hiltona-pasieka-sklada-sie-z-szesciu-uli-bylo-juz-pierwsze-miodobranie,13194980, Data publikacji: 2018.05.22, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 2436

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem