Portal Pszczelarski

Okazuje się, że w pszczoły można się również ubrać

Źródło screena: opole.tvp.pl/37502250/niezwykly-wyczyn-zaklinacza-pszczol-smialek-z-moszczanki-wysypal-na-siebie-35-tysiecy-owadow

pszczelarstwo polskie Jarosław Gerczak ubranie z pszczół

Pszczelarz z Moszczanki na Opolszczyźnie postanowił w niecodzienny sposób zaprezentować swoje zaufanie do pszczół. Spowodował on, że usiadło na min 35 tysięcy owadów, tworząc w ten sposób niecodzienny strój. To już drugi tego typu wyczyn pszczelarza.

Jak informuje TVP3 Opole, Jarosław Gerczak - pszczelarz z Moszczanki, który pszczołami zajmuje się już od 13 lat - umieścił na swojej szyi pszczelą matkę, a to spowodowało, że reszta pszczół podążyła za nią. Tym samym, już po chwili, ciało mężczyzny pokrywał pancerz złożony z około 35 tysięcy owadów, które utrzymywały się na jego ciele przez kilka minut.

Jak relacjonuje sam pszczelarz, pszczoły trzymały się jego ciała za pomocą swych żuwaczek i przemieszczały się w kierunku matki. Chociaż uspokajano je dymem z próchna wierzby, to użądleń było dokładnie pięć. Pszczelarz żartuję, że miał okazję doświadczyć dzięki temu apiterapii.

Celem Jarosława Gerczaka było przede wszystkim zwrócenie uwagi na znaczenie pszczół w przyrodzie.

Opracowano na podstawie:

TVP 3 Opole, Niezwykły wyczyn zaklinacza pszczół. Śmiałek z Moszczanki wysypał na siebie 35 tysięcy owadów!, https://opole.tvp.pl/37502250/niezwykly-wyczyn-zaklinacza-pszczol-smialek-z-moszczanki-wysypal-na-siebie-35-tysiecy-owadow, Data publikacji: 2018.06.04, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1983

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016