Portal Pszczelarski

Rosnąca popularność pszczoły miodnej

Na obrazku: rysunek pszczoły. Źródło obrazka: goodfoodgoodfarming.eu/fileadmin/pics/goodfoodmarch/gfgf/720x300_BEE_Action_banner.jpg

pszczoła miodna popularność pszczoły miodnej popularność pszczelarstwa rola pszczoły miodnej

Pszczoły miodne na topie

Hodowla pszczół przeżywa obecnie swój renesans. Choć wiele mówi się o pszczole miodnej jako gatunku zagrożonym, liczba pszczelarzy w Polsce pokazuje, że pszczelarstwo, póki co, nie chyli się ku upadkowi.

W całym kraju mamy dziś ponad 55 tysięcy pszczelarzy i ponad 1,2 miliona rodzin pszczelich. W porównaniu z innymi krajami nasze pszczelarstwo ma się wyjątkowo dobrze. Coraz więcej osób wybiera też pszczelarstwo jako ciekawą formę spędzania wolnego czasu i wyjątkowe hobby. Warto też zwrócić uwagę na stowarzyszenia i organizacje pszczelarskie oraz lokalne koła pszczelarzy – działają one wyjątkowo prężnie, nie tylko zrzeszając pszczelarzy, ale też organizując liczne wydarzenia, których celem jest promocja pszczelarstwa i prowadzenia pasieki. Pszczoły na dobre zagościły także w szkołach, gdzie dzieci na lekcjach uczą się życia pszczół, funkcjonowania rodziny pszczelarskiej oraz krok po kroku, jak się pozyskuje miód. Popularność pszczół wzrasta wraz z zapotrzebowaniem na dobrej jakości, naturalny miód. Konsumenci są bowiem coraz bardziej świadomi i wiedzą, że najlepszy smak i właściwości mają miody naturalne, produkowane w dobrych pasiekach, a nie w olbrzymich gospodarstwach pasiecznych, w których często zdarza się fałszowanie miodu.

O popularności pszczół i pszczelarstwa świadczy też liczba publikacji na ich temat. Jeszcze do niedawna na rynku wydawniczym dostępne były publikacja pisane specjalistycznym językiem. Dziś sporo jest książek i poradników, które w przystępny i jasny sposób wprowadzają początkujących pszczelarzy w świat pszczół i uczą, jak krok po kroku prowadzić pasiekę. Zwróćmy też uwagę na aktywność pszczelarzy w sieci – portale pszczelarskie i fora internetowe są licznie odwiedzane i widać na nich spory ruch – to znak, że zainteresowanie pszczelarstwem nie maleje, a wręcz przeciwnie. Szczególnie cieszy fakt, że za pszczelarzenie biorą się coraz chętniej ludzie młodzi i hodowla pszczół przestała jawić się jako spokojne hobby dla emerytów.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3237

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem