Portal Pszczelarski

XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo lubelskie relacja z wydarzenia XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły Ewa Przeor-Głąb

Jak co roku, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie odbyło się kolejne, już XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły. Impreza zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców i turystów. W tym roku zorganizowano trzy konkursy oraz zaproszono około siedemdziesięciu wystawców produktów regionalnych.

Chociaż kalendarzowe Święto Pszczoły przypada na dzień 20 maja, to w powiecie chełmskim celebruje się je tradycyjnie na początku czerwca. Już po raz dwudziesty drugi zorganizowano w Okszowie festyn poświęcony owadom, pszczelarzom i produktom pszczelim. W tym roku zaproszono około siedemdziesięciu wystawców, którzy prezentowali zebranym swoje produkty na specjalnie przygotowanych stoiskach. Zebrani mieli możliwość skosztowania zarówno miodów, jak i innych produktów regionalnych, takich jak na przykład nalewki na bazie miodu.

Organizatorzy zorganizowali też konkursy dla zainteresowanych. Pszczelarze rywalizowali między sobą o to, czyj miód jest najsmaczniejszy, natomiast panie z Koła Gospodyń Wiejskich o to, czyja potrawa z miodu lub nalewka jest najlepsza. Wśród ośmiu pszczelarzy najwięcej głosów zdobyły miody Pani Ewy Przeor-Głąb, natomiast za najznaczniejszą potrawę uznano żeberka w miodzie Koła Gospodyń Wiejskich Ryzykantki. Rozdano również nagrody w kategorii ciasta i desery oraz nalewki. Ponadto rozstrzygnięto konkurs plastyczny skierowany do uczniów.

Organizatorzy festynu zadbali także o artystyczną stronę wydarzenia. Przybyli goście mieli okazję podziwiać występy regionalnych zespołów i bawić się przy koncercie grupy NOKAUT.

Opracowano na podstawie:

Nasze miasto Chełm, Okszów. Najsłodsze święto w regionie, http://chelm.naszemiasto.pl/artykul/okszow-najslodsze-swieto-w-regionie-zdjecia,4673544,artgal,t,id,tm.html#09c9c230b873ff43,1,3,60, Data publikacji: 2018.06.04, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 796

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Puchowa owsianka na różanym mleku