Portal Pszczelarski

XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo lubelskie relacja z wydarzenia XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły Ewa Przeor-Głąb

Jak co roku, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie odbyło się kolejne, już XXII Nadbużańskie Święto Pszczoły. Impreza zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców i turystów. W tym roku zorganizowano trzy konkursy oraz zaproszono około siedemdziesięciu wystawców produktów regionalnych.

Chociaż kalendarzowe Święto Pszczoły przypada na dzień 20 maja, to w powiecie chełmskim celebruje się je tradycyjnie na początku czerwca. Już po raz dwudziesty drugi zorganizowano w Okszowie festyn poświęcony owadom, pszczelarzom i produktom pszczelim. W tym roku zaproszono około siedemdziesięciu wystawców, którzy prezentowali zebranym swoje produkty na specjalnie przygotowanych stoiskach. Zebrani mieli możliwość skosztowania zarówno miodów, jak i innych produktów regionalnych, takich jak na przykład nalewki na bazie miodu.

Organizatorzy zorganizowali też konkursy dla zainteresowanych. Pszczelarze rywalizowali między sobą o to, czyj miód jest najsmaczniejszy, natomiast panie z Koła Gospodyń Wiejskich o to, czyja potrawa z miodu lub nalewka jest najlepsza. Wśród ośmiu pszczelarzy najwięcej głosów zdobyły miody Pani Ewy Przeor-Głąb, natomiast za najznaczniejszą potrawę uznano żeberka w miodzie Koła Gospodyń Wiejskich Ryzykantki. Rozdano również nagrody w kategorii ciasta i desery oraz nalewki. Ponadto rozstrzygnięto konkurs plastyczny skierowany do uczniów.

Organizatorzy festynu zadbali także o artystyczną stronę wydarzenia. Przybyli goście mieli okazję podziwiać występy regionalnych zespołów i bawić się przy koncercie grupy NOKAUT.

Opracowano na podstawie:

Nasze miasto Chełm, Okszów. Najsłodsze święto w regionie, http://chelm.naszemiasto.pl/artykul/okszow-najslodsze-swieto-w-regionie-zdjecia,4673544,artgal,t,id,tm.html#09c9c230b873ff43,1,3,60, Data publikacji: 2018.06.04, Data odczytu: 2018.06.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1471

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie