Portal Pszczelarski

Żywa lekcja przyrody – tym razem o pszczołach

pszczelarstwo mazowieckie edukacja pszczelarska żywa lekcja przyrody

W ramach edukacji ekologicznej uczniów, Publiczna Szkoła Podstawowa imienia Marii Konopnickiej w Pieczyskach (powiat grójecki), co jakiś czas organizuje tak zwaną: "Żywą lekcję przyrody". Tym razem zdecydowano się przedstawić dzieciom temat pszczół.

Dzięki zaproszeniu na zajęcia specjalisty, dzieci dowiedziały się wielu istotnych informacji na temat życia i znaczenia pszczół, poznały produkty jakie powstają dzięki ich pracy, takie jak miód, wosk, mleczko pszczele czy kit. Dodatkowo, zaproszony gość opowiedział o pracy pszczelarza oraz zaprezentował ciekawe eksponaty i fotografie.

Dzieci z zainteresowaniem słuchały wykładu, a na zakończenie miały możliwość rozwiania wszelkich swoich wątpliwości i obejrzenia z bliska eksponatów przygotowanych specjalnie z myślą o tym wyjątkowym dniu.

Opracowano na podstawie:

Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Pieczyskach, Żywa lekcja przyrody – pszczoły, http://szkpieczyska.superszkolna.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/280967/zywa_lekcja_przyrody_pszczoly, Data publikacji: 2018.0521, Data odczytu: 2018.06.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1596

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Tosty na słodko

Lawendowe ciasto dyniowe

Krem bananowo-owsiany z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie