Portal Pszczelarski

W Wielkopolsce powstanie nowoczesne centrum pszczelarskie

Napełnianie słoika miodem

pszczelarstwo wielkopolskie Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa centrum pszczelarskie Pszczelarz Roku 2017

Firma "Sady Dolina Noteci" Henryk Stokłosa planuje stworzenie nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego. Laureat pierwszego miejsca w kategorii "Miód spadziowy" w Ogólnopolskim Konkursie Pszczelarz Roku 2017 stawia w swojej działalności na innowacyjne rozwiązania.

Jak informuje Dziennik Nowy, już w sezonie 2017/2018 połowa rodzin pszczelich (200) została zazimowanych w specjalnie do tego celu przygotowanym klimatyzowanym stebniku. Znajdujące się tam pszczoły bardzo dobrze przetrwały trudny okres. Przy tym nowoczesnym stebniku znajduje się pracownia pszczelarska oraz magazyn na miód. Są też, podzielone na dwie strefy, pomieszczenia socjalne dla pracowników, pomieszczenia biurowe i laboratorium do inseminacji matek pszczelich.

Przedsiębiorstwo planuje stworzenie w 2018 roku nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego, w którym zazimowanych zostanie aż 600 pszczelich rodzin. Jak podkreślają przedstawiciele przedsiębiorstwa, współpraca z pszczołami jest jednym z filarów pozwalających na zwiększanie plonów firmowych sadów, dlatego też wszelkie opryski "przeprowadza się jedynie wieczorem po oblocie pszczół i tylko w taki sposób, aby nie szkodziły pszczołom i innym owadom zapylającym."

Mirosław Wróblewski, specjalista do spraw pszczelarstwa w Sadach Doliny Noteci, informuje, że w 2017 roku oferta miodów ze Śmiłowa obejmowała miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, faceliowy, spadziowy a nawet słonecznikowy. Firma stara się umiejscawiać ule na rożnych terenach, aby pszczoły miały dostęp do zróżnicowanych pożytków. Miody można zakupić w jednej z sieci firmowych sklepów mięsnych.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Nowy, Nowoczesne Centrum Pszczelarskie powstaje w Śmiłowie, http://www.dzienniknowy.pl/wiadomosci/2943,nowoczesne-centrum-pszczelarskie-powstaje-w-smilow, Data publikacji: 2018.05.22, Data odczytu: 2018.06.07



Liczba wyświetleń artykułu: 1446

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym