Portal Pszczelarski

W Wielkopolsce powstanie nowoczesne centrum pszczelarskie

Napełnianie słoika miodem

pszczelarstwo wielkopolskie Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa centrum pszczelarskie Pszczelarz Roku 2017

Firma "Sady Dolina Noteci" Henryk Stokłosa planuje stworzenie nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego. Laureat pierwszego miejsca w kategorii "Miód spadziowy" w Ogólnopolskim Konkursie Pszczelarz Roku 2017 stawia w swojej działalności na innowacyjne rozwiązania.

Jak informuje Dziennik Nowy, już w sezonie 2017/2018 połowa rodzin pszczelich (200) została zazimowanych w specjalnie do tego celu przygotowanym klimatyzowanym stebniku. Znajdujące się tam pszczoły bardzo dobrze przetrwały trudny okres. Przy tym nowoczesnym stebniku znajduje się pracownia pszczelarska oraz magazyn na miód. Są też, podzielone na dwie strefy, pomieszczenia socjalne dla pracowników, pomieszczenia biurowe i laboratorium do inseminacji matek pszczelich.

Przedsiębiorstwo planuje stworzenie w 2018 roku nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego, w którym zazimowanych zostanie aż 600 pszczelich rodzin. Jak podkreślają przedstawiciele przedsiębiorstwa, współpraca z pszczołami jest jednym z filarów pozwalających na zwiększanie plonów firmowych sadów, dlatego też wszelkie opryski "przeprowadza się jedynie wieczorem po oblocie pszczół i tylko w taki sposób, aby nie szkodziły pszczołom i innym owadom zapylającym."

Mirosław Wróblewski, specjalista do spraw pszczelarstwa w Sadach Doliny Noteci, informuje, że w 2017 roku oferta miodów ze Śmiłowa obejmowała miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, faceliowy, spadziowy a nawet słonecznikowy. Firma stara się umiejscawiać ule na rożnych terenach, aby pszczoły miały dostęp do zróżnicowanych pożytków. Miody można zakupić w jednej z sieci firmowych sklepów mięsnych.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Nowy, Nowoczesne Centrum Pszczelarskie powstaje w Śmiłowie, http://www.dzienniknowy.pl/wiadomosci/2943,nowoczesne-centrum-pszczelarskie-powstaje-w-smilow, Data publikacji: 2018.05.22, Data odczytu: 2018.06.07



Liczba wyświetleń artykułu: 1949

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa

Wirowanie miodu

Trojeść amerykańska – roślina miododajna