Portal Pszczelarski

W Wielkopolsce powstanie nowoczesne centrum pszczelarskie

Napełnianie słoika miodem

pszczelarstwo wielkopolskie Sady Dolina Noteci Henryk Stokłosa centrum pszczelarskie Pszczelarz Roku 2017

Firma "Sady Dolina Noteci" Henryk Stokłosa planuje stworzenie nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego. Laureat pierwszego miejsca w kategorii "Miód spadziowy" w Ogólnopolskim Konkursie Pszczelarz Roku 2017 stawia w swojej działalności na innowacyjne rozwiązania.

Jak informuje Dziennik Nowy, już w sezonie 2017/2018 połowa rodzin pszczelich (200) została zazimowanych w specjalnie do tego celu przygotowanym klimatyzowanym stebniku. Znajdujące się tam pszczoły bardzo dobrze przetrwały trudny okres. Przy tym nowoczesnym stebniku znajduje się pracownia pszczelarska oraz magazyn na miód. Są też, podzielone na dwie strefy, pomieszczenia socjalne dla pracowników, pomieszczenia biurowe i laboratorium do inseminacji matek pszczelich.

Przedsiębiorstwo planuje stworzenie w 2018 roku nowoczesnego Centrum Pszczelarskiego, w którym zazimowanych zostanie aż 600 pszczelich rodzin. Jak podkreślają przedstawiciele przedsiębiorstwa, współpraca z pszczołami jest jednym z filarów pozwalających na zwiększanie plonów firmowych sadów, dlatego też wszelkie opryski "przeprowadza się jedynie wieczorem po oblocie pszczół i tylko w taki sposób, aby nie szkodziły pszczołom i innym owadom zapylającym."

Mirosław Wróblewski, specjalista do spraw pszczelarstwa w Sadach Doliny Noteci, informuje, że w 2017 roku oferta miodów ze Śmiłowa obejmowała miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, faceliowy, spadziowy a nawet słonecznikowy. Firma stara się umiejscawiać ule na rożnych terenach, aby pszczoły miały dostęp do zróżnicowanych pożytków. Miody można zakupić w jednej z sieci firmowych sklepów mięsnych.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Nowy, Nowoczesne Centrum Pszczelarskie powstaje w Śmiłowie, http://www.dzienniknowy.pl/wiadomosci/2943,nowoczesne-centrum-pszczelarskie-powstaje-w-smilow, Data publikacji: 2018.05.22, Data odczytu: 2018.06.07



Liczba wyświetleń artykułu: 2318

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Sałatka z kalafiora z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem