Portal Pszczelarski

Katowicki miejski miód. Czy to moda na miód z miasta?

Miód w plastrach

pszczelarstwo śląskie Łukasz Przybył miód miejski pasieka miejska Pszczelarium pszczelarstwo miejskie

Dziesięć miejskich uli, w których znajduje się około pół miliona pszczół - to dzięki nim, Katowice mogą pochwalić się własnym, miejskim, czystym i smacznym miodem. Ulami zajmuje się firma Pszczelarium.

Kamil Baj i Agnieszka Skórska-Baj (właściciele Pszczelarium) oferują polskim firmom pomoc przy stworzeniu i opiekę nad pasiekami miejskimi. Ich zdaniem miejski miód posiada wyjątkowe walory smakowe, dzięki różnorodnej roślinności. W ramach współpracy Pszczelarium oferuje konsultacje w kwestii możliwości stworzenia pasieki w danym miejscu (na przykład na dachu budynku), dostarczenie i zainstalowanie uli z pszczołami, okresowe przeglądy oraz kompleksowa opiekę nad pszczołami wraz z miodobraniem.

Jak czytamy na portalu Silesion, w Katowicach z usług Pszczelarium korzystają już dwie firmy – Ulilver i Ekoenergia, a trzy kolejne planują stworzenie własnych pasiek. Dzięki tej współpracy powstał Katowicki miód miejski.

Katowickim pszczołami zajmuje się Łukasz Przybył - programista z zawodu, pszczelarz z zamiłowania. Według niego miejski miód jest pozbawiony pestycydów, czysty i może mieć bardzo oryginalny smak. Pierwszeństwo do zakupu miodu mają firmy, z których ten miód pochodzi, ale ewentualna nadwyżka będzie dostępna dla każdego.

Opracowano na podstawie:

Silesion, Katowice mają własny miód, https://silesion.pl/katowice-maja-wlasny-miod-10-05-2018, Data publikacji: 2018.05.13, Data odczytu: 2018.05.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1403

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2018-06-09 20:07:42

Ogółem moim zdaniem rośnie spożycie miodu i nie koniecznie ma to związek z pojawianiem się nowych uli w miastach... Moim zdaniem "miejskie pszczoły" produkują mniej miodu bo mają mniejsze pożytki.



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich