Portal Pszczelarski

Katowicki miejski miód. Czy to moda na miód z miasta?

Miód w plastrach

pszczelarstwo śląskie Łukasz Przybył miód miejski pasieka miejska Pszczelarium pszczelarstwo miejskie

Dziesięć miejskich uli, w których znajduje się około pół miliona pszczół - to dzięki nim, Katowice mogą pochwalić się własnym, miejskim, czystym i smacznym miodem. Ulami zajmuje się firma Pszczelarium.

Kamil Baj i Agnieszka Skórska-Baj (właściciele Pszczelarium) oferują polskim firmom pomoc przy stworzeniu i opiekę nad pasiekami miejskimi. Ich zdaniem miejski miód posiada wyjątkowe walory smakowe, dzięki różnorodnej roślinności. W ramach współpracy Pszczelarium oferuje konsultacje w kwestii możliwości stworzenia pasieki w danym miejscu (na przykład na dachu budynku), dostarczenie i zainstalowanie uli z pszczołami, okresowe przeglądy oraz kompleksowa opiekę nad pszczołami wraz z miodobraniem.

Jak czytamy na portalu Silesion, w Katowicach z usług Pszczelarium korzystają już dwie firmy – Ulilver i Ekoenergia, a trzy kolejne planują stworzenie własnych pasiek. Dzięki tej współpracy powstał Katowicki miód miejski.

Katowickim pszczołami zajmuje się Łukasz Przybył - programista z zawodu, pszczelarz z zamiłowania. Według niego miejski miód jest pozbawiony pestycydów, czysty i może mieć bardzo oryginalny smak. Pierwszeństwo do zakupu miodu mają firmy, z których ten miód pochodzi, ale ewentualna nadwyżka będzie dostępna dla każdego.

Opracowano na podstawie:

Silesion, Katowice mają własny miód, https://silesion.pl/katowice-maja-wlasny-miod-10-05-2018, Data publikacji: 2018.05.13, Data odczytu: 2018.05.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1514

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2018-06-09 20:07:42

Ogółem moim zdaniem rośnie spożycie miodu i nie koniecznie ma to związek z pojawianiem się nowych uli w miastach... Moim zdaniem "miejskie pszczoły" produkują mniej miodu bo mają mniejsze pożytki.



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Międzynarodowa Konferencja Bartnicza - Dekada Polskiego Bartnictwa 2017

Maciejowskie Miodu Smakowanie

25 Międzynarodowa wystawa Zieleń To Życie