Portal Pszczelarski

Katowicki miejski miód. Czy to moda na miód z miasta?

Miód w plastrach

pszczelarstwo śląskie Łukasz Przybył miód miejski pasieka miejska Pszczelarium pszczelarstwo miejskie

Dziesięć miejskich uli, w których znajduje się około pół miliona pszczół - to dzięki nim, Katowice mogą pochwalić się własnym, miejskim, czystym i smacznym miodem. Ulami zajmuje się firma Pszczelarium.

Kamil Baj i Agnieszka Skórska-Baj (właściciele Pszczelarium) oferują polskim firmom pomoc przy stworzeniu i opiekę nad pasiekami miejskimi. Ich zdaniem miejski miód posiada wyjątkowe walory smakowe, dzięki różnorodnej roślinności. W ramach współpracy Pszczelarium oferuje konsultacje w kwestii możliwości stworzenia pasieki w danym miejscu (na przykład na dachu budynku), dostarczenie i zainstalowanie uli z pszczołami, okresowe przeglądy oraz kompleksowa opiekę nad pszczołami wraz z miodobraniem.

Jak czytamy na portalu Silesion, w Katowicach z usług Pszczelarium korzystają już dwie firmy – Ulilver i Ekoenergia, a trzy kolejne planują stworzenie własnych pasiek. Dzięki tej współpracy powstał Katowicki miód miejski.

Katowickim pszczołami zajmuje się Łukasz Przybył - programista z zawodu, pszczelarz z zamiłowania. Według niego miejski miód jest pozbawiony pestycydów, czysty i może mieć bardzo oryginalny smak. Pierwszeństwo do zakupu miodu mają firmy, z których ten miód pochodzi, ale ewentualna nadwyżka będzie dostępna dla każdego.

Opracowano na podstawie:

Silesion, Katowice mają własny miód, https://silesion.pl/katowice-maja-wlasny-miod-10-05-2018, Data publikacji: 2018.05.13, Data odczytu: 2018.05.31



Liczba wyświetleń artykułu: 2092

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2018-06-09 20:07:42

Ogółem moim zdaniem rośnie spożycie miodu i nie koniecznie ma to związek z pojawianiem się nowych uli w miastach... Moim zdaniem "miejskie pszczoły" produkują mniej miodu bo mają mniejsze pożytki.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2