Portal Pszczelarski

Dzień Zwierzaka Chronionego w Kołaczkowie w temacie pszczół 2018

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie Dzień Zwierzaka Chronionego

Szkoła w Kołaczkowie (gmina Szubin) od ośmiu lat organizuje Dzień Zwierzaka Chronionego. W tym roku organizatorzy zdecydowali się zwrócić uwagę dzieci i reszty mieszkańców na problemy pszczół. Mimo, że pszczoły nie są jeszcze gatunkiem chronionym, uznano, że czyha na nie co raz więcej zagrożeń.

Do tej pory, dzieci ze szkoły w Kołaczkowie miały okazję poznawać życie i zwyczaje takich zwierząt jak: sowy, żaby, wilki, jeże, bociany, pelikany czy orliki. W tym roku, impreza została zorganizowana pod hasłem: "Przychylmy pszczołom nieba, by mieć z miodem chleba". Zarówno dzieci, jak i pedagodzy bardzo zaangażowali się w organizację tego dnia.

Organizatorzy Dnia Zwierzaka Chronionego mają na celu przede wszystkim pogłębienie świadomości ekologicznej uczniów oraz naukę właściwych zachowań wobec zwierząt. Dlatego też, dzieci miały okazje w tym dniu zapoznać się z życiem i zwyczajami pszczół, poznać ich budowę i dowiedzieć się więcej o sposobach ich ochrony. Dzięki zorganizowaniu warsztatów "Fascynujący świat pszczół" można było nawet podziwiać życie owadów w szklanym ulu.

Dzieci z najmłodszych klas wystawiły przedstawienie pod tytułem: "Co by było, gdyby nie było pszczół?", a następnie rozstrzygnięto pszczele konkursy - literacki i plastyczny. Dzień zakończył się wspólnym zdjęciem i piknikiem na boisku szkolnym.

Opracowano na podstawie:

Itvszubin.pl, Dzień Pszczoły w Kołaczkowie, http://itvszubin.pl/pl/19_wiadomosci_z_regionu/589_so_ectwa_gminy_szubin/7985_dzien_pszczoly_w_kolaczkowie.html#, Data publikacji: 2018.05.31, Data odczytu:2018.05.31



Liczba wyświetleń artykułu: 903

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-06-09 12:11:13

"Przychylmy pszczołom nieba, by mieć z miodem chleba" - świetny tekst!



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.