Portal Pszczelarski

Dzień Zwierzaka Chronionego w Kołaczkowie w temacie pszczół 2018

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie Dzień Zwierzaka Chronionego

Szkoła w Kołaczkowie (gmina Szubin) od ośmiu lat organizuje Dzień Zwierzaka Chronionego. W tym roku organizatorzy zdecydowali się zwrócić uwagę dzieci i reszty mieszkańców na problemy pszczół. Mimo, że pszczoły nie są jeszcze gatunkiem chronionym, uznano, że czyha na nie co raz więcej zagrożeń.

Do tej pory, dzieci ze szkoły w Kołaczkowie miały okazję poznawać życie i zwyczaje takich zwierząt jak: sowy, żaby, wilki, jeże, bociany, pelikany czy orliki. W tym roku, impreza została zorganizowana pod hasłem: "Przychylmy pszczołom nieba, by mieć z miodem chleba". Zarówno dzieci, jak i pedagodzy bardzo zaangażowali się w organizację tego dnia.

Organizatorzy Dnia Zwierzaka Chronionego mają na celu przede wszystkim pogłębienie świadomości ekologicznej uczniów oraz naukę właściwych zachowań wobec zwierząt. Dlatego też, dzieci miały okazje w tym dniu zapoznać się z życiem i zwyczajami pszczół, poznać ich budowę i dowiedzieć się więcej o sposobach ich ochrony. Dzięki zorganizowaniu warsztatów "Fascynujący świat pszczół" można było nawet podziwiać życie owadów w szklanym ulu.

Dzieci z najmłodszych klas wystawiły przedstawienie pod tytułem: "Co by było, gdyby nie było pszczół?", a następnie rozstrzygnięto pszczele konkursy - literacki i plastyczny. Dzień zakończył się wspólnym zdjęciem i piknikiem na boisku szkolnym.

Opracowano na podstawie:

Itvszubin.pl, Dzień Pszczoły w Kołaczkowie, http://itvszubin.pl/pl/19_wiadomosci_z_regionu/589_so_ectwa_gminy_szubin/7985_dzien_pszczoly_w_kolaczkowie.html#, Data publikacji: 2018.05.31, Data odczytu:2018.05.31



Liczba wyświetleń artykułu: 791

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-06-09 12:11:13

"Przychylmy pszczołom nieba, by mieć z miodem chleba" - świetny tekst!



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem