Portal Pszczelarski

Drugi sezon pszczół na 14 piętrze biurowca w Warszawie

pszczelarstwo mazowieckie ule na dachu biurowca pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Na dachu budynku myhive Nimbus w Warszawie, już drugi sezon ulokowanych jest pięć uli, w których znajduje się około 250 tysięcy pszczół. Firma zadbała o odpowiednie warunki dla owadów, które są nie tylko ciekawostką, ale również oczywistym dopełnieniem profilu marki.

W rozmowie z portalem Świat OZE, Przemysław Wardęga, Senior PR & Marketing Manager spółki Immofinanz podkreślał, iż wybranie odpowiedniego miejsca do ulokowania uli w mieście jest niezwykle istotne. Dach budynku myhive Nimbus jest według niego wręcz idealny dla takiego przedsięwzięcia. W okolicy budynku znajdują się Park Zachodni oraz Park Marii Skłodowskiej. Dzięki takiej lokalizacji, pszczoły mają dostęp do pożytków. Projektując umiejscowienie uli zawracano również uwagę na ich narażenie na, wiejące na dachu, północno-zachodnie wiatry.

Ponadto - aby pszczołom żyło się lepiej - na dachu budynku posadzono rośliny miododajne, takie jak rozchodnik i wrzosy. Pozyskany miód jest rozdawany partnerom biznesowym, kontrahentom i pracownikom.

Według Przemysława Wardęgi, proekologiczne działania nie muszą być wcale bardzo kosztowne i powinny być na stałe wpisane w działania marketingowe firm. Dlatego też, firma Immofinanz - poza działalnością na rzecz pszczół - oferuje swoim najemcom bezpłatną możliwość korzystania z rowerów czy preferencyjny system wypożyczenia samochodów elektrycznych. 

Co ciekawe, nazwa marki ("myhive") w dosłownym tłumaczeniu oznacza "mój ul", co w kontekście usług jakie oferuje firma, czyli wynajmu powierzchni biurowych w budynku, jest rzeczywiście trafioną nazwą. Jak widać ule na dachu biurowca idealnie wpisały się zarówno w politykę, jak i profil marki.

Opracowano na podstawie:

ŚwiatOZE, Na dachu warszawskiego biurowca zamieszkały pszczoły, https://swiatoze.pl/na-dachu-warszawskiego-biurowca-zamieszkaly-pszczoly/, Data publikacji: 2018.05.08, Data odczytu: 2018.05.22

Czytaj również:

Ule na dachu biurowca myhive Nimbus w Warszawie



Liczba wyświetleń artykułu: 2430

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku