Portal Pszczelarski

Zbiory miodu na Podkarpaciu w 2013 r.

Źródło zdjęcia: miodybeskidzkie.pl/images/slajdy/spadz%2002.jpg

miód miód spadziowy spadź rosa miodowa statystyka Podkarpacie

Jak poinformował 19. listopada 2013 r. Roman Bartoń - prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, pszczelarze z Podkarpacia w tym roku zebrali średnio 18 kilogramów miodu z jednego ula. Wynik ten jest lepszy niż w roku poprzednim o ponad 1/4.

W tej części Polski, na blisko 18. tysiącach kilometrów kwadratowych około 4,5 tysiąca pszczelarzy posiada 110 tysięcy pni pszczelich.

W 2013 r. w województwie Podkarpackim najwięcej miodu pozyskano ze spadzi. Pszczelarze z Bieszczad, Beskidu Niskiego i z Pogórza Przemyskiego zebrali nawet do 35 kg tego gatunku miodu z jednego ula. Ci, którzy swoje pasieki ulokowali na Pogórzu Dynowskim i w okolicach Strzyżowa zebrali go nieco mniej.

Podkarpackie pasieki słyną z produkcji miodu spadziowego. To właśnie z tego rejonu pochodzi ok. 40% tego rodzaju miodu w Polsce. Spadź, która często jest zwana również rosą miodową, składa się przede wszystkim z soków roślinnych. Wytwarzana jest m.in. przez  mszyce. Występuje też w postaci kropel w okresie letnim na igłach jodły, świerka i modrzewia. Miód spadziowy, jako że posiada walory lecznicze i należy do grupy produktów eksportowych, często jest dwa, a nawet trzy raz droższy od innych rodzajów miodu.

Podkarpaccy pszczelarze mają także powody do radości z tegorocznych zbiorów z nawłoci, lipy i rzepaku. Z pewnością rozczarowani są ci, którzy nastawili się na dobry wynik z wrzosu i gryki.

 
Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3219

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2013-12-24 15:06:57

No ja w tym roku to mam podobnie jak podkarpaccy pszczelarze. Tyle, że nie chodzi mi o rodzaj miodu, a o zbiory.

emil 2013-12-25 20:52:01

To cieszy, że miód dopisał w wielu rejonach Polski.

mati 2014-01-08 01:09:30

byly lepsze lata ale zeszla zima dala popalic i teraz nie ma sie czym chwalic



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie