Portal Pszczelarski

Zbiory miodu na Podkarpaciu w 2013 r.

Źródło zdjęcia: miodybeskidzkie.pl/images/slajdy/spadz%2002.jpg

miód miód spadziowy spadź rosa miodowa statystyka Podkarpacie

Jak poinformował 19. listopada 2013 r. Roman Bartoń - prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, pszczelarze z Podkarpacia w tym roku zebrali średnio 18 kilogramów miodu z jednego ula. Wynik ten jest lepszy niż w roku poprzednim o ponad 1/4.

W tej części Polski, na blisko 18. tysiącach kilometrów kwadratowych około 4,5 tysiąca pszczelarzy posiada 110 tysięcy pni pszczelich.

W 2013 r. w województwie Podkarpackim najwięcej miodu pozyskano ze spadzi. Pszczelarze z Bieszczad, Beskidu Niskiego i z Pogórza Przemyskiego zebrali nawet do 35 kg tego gatunku miodu z jednego ula. Ci, którzy swoje pasieki ulokowali na Pogórzu Dynowskim i w okolicach Strzyżowa zebrali go nieco mniej.

Podkarpackie pasieki słyną z produkcji miodu spadziowego. To właśnie z tego rejonu pochodzi ok. 40% tego rodzaju miodu w Polsce. Spadź, która często jest zwana również rosą miodową, składa się przede wszystkim z soków roślinnych. Wytwarzana jest m.in. przez  mszyce. Występuje też w postaci kropel w okresie letnim na igłach jodły, świerka i modrzewia. Miód spadziowy, jako że posiada walory lecznicze i należy do grupy produktów eksportowych, często jest dwa, a nawet trzy raz droższy od innych rodzajów miodu.

Podkarpaccy pszczelarze mają także powody do radości z tegorocznych zbiorów z nawłoci, lipy i rzepaku. Z pewnością rozczarowani są ci, którzy nastawili się na dobry wynik z wrzosu i gryki.

 
Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3096

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2013-12-24 15:06:57

No ja w tym roku to mam podobnie jak podkarpaccy pszczelarze. Tyle, że nie chodzi mi o rodzaj miodu, a o zbiory.

emil 2013-12-25 20:52:01

To cieszy, że miód dopisał w wielu rejonach Polski.

mati 2014-01-08 01:09:30

byly lepsze lata ale zeszla zima dala popalic i teraz nie ma sie czym chwalic



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom