Portal Pszczelarski

Zbiory miodu na Podkarpaciu w 2013 r.

Źródło zdjęcia: miodybeskidzkie.pl/images/slajdy/spadz%2002.jpg

miód miód spadziowy spadź rosa miodowa statystyka Podkarpacie

Jak poinformował 19. listopada 2013 r. Roman Bartoń - prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, pszczelarze z Podkarpacia w tym roku zebrali średnio 18 kilogramów miodu z jednego ula. Wynik ten jest lepszy niż w roku poprzednim o ponad 1/4.

W tej części Polski, na blisko 18. tysiącach kilometrów kwadratowych około 4,5 tysiąca pszczelarzy posiada 110 tysięcy pni pszczelich.

W 2013 r. w województwie Podkarpackim najwięcej miodu pozyskano ze spadzi. Pszczelarze z Bieszczad, Beskidu Niskiego i z Pogórza Przemyskiego zebrali nawet do 35 kg tego gatunku miodu z jednego ula. Ci, którzy swoje pasieki ulokowali na Pogórzu Dynowskim i w okolicach Strzyżowa zebrali go nieco mniej.

Podkarpackie pasieki słyną z produkcji miodu spadziowego. To właśnie z tego rejonu pochodzi ok. 40% tego rodzaju miodu w Polsce. Spadź, która często jest zwana również rosą miodową, składa się przede wszystkim z soków roślinnych. Wytwarzana jest m.in. przez  mszyce. Występuje też w postaci kropel w okresie letnim na igłach jodły, świerka i modrzewia. Miód spadziowy, jako że posiada walory lecznicze i należy do grupy produktów eksportowych, często jest dwa, a nawet trzy raz droższy od innych rodzajów miodu.

Podkarpaccy pszczelarze mają także powody do radości z tegorocznych zbiorów z nawłoci, lipy i rzepaku. Z pewnością rozczarowani są ci, którzy nastawili się na dobry wynik z wrzosu i gryki.

 
Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3685

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2013-12-24 15:06:57

No ja w tym roku to mam podobnie jak podkarpaccy pszczelarze. Tyle, że nie chodzi mi o rodzaj miodu, a o zbiory.

emil 2013-12-25 20:52:01

To cieszy, że miód dopisał w wielu rejonach Polski.

mati 2014-01-08 01:09:30

byly lepsze lata ale zeszla zima dala popalic i teraz nie ma sie czym chwalic



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku