Portal Pszczelarski

Badanie zimowli pszczół w sezonie 2017/2018

pszczelarstwo w Polsce Grażyna Topolska zimowla pszczół

Po raz kolejny Pracownia Chorób Owadów Użytkowych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prowadzi badanie zimowych strat rodzin pszczelich. Po pozytywnych doświadczeniach roku ubiegłego, naukowcy kontynuują zbieranie danych od pszczelarzy za pomocą, dostępnej online, ankiety.

Inicjatywa odbywa się w ramach aktywności międzynarodowej sieci naukowej COLLOSS - Prevention of Honeybee Colony Losses, której głównym celem jest zapobieganie stratom rodzin pszczelich. W piśmie skierowanym do wszystkich zainteresowanych, dr hab. Grażyna Topolska, koordynator zbierania danych w Polsce, apeluje do pszczelarzy o zaangażowanie się w badania. Elektroniczna wersja ankiety dostępna będzie do 20. czerwca 2018 r. na specjalnie do tego celu dedykowanej stronie internetowej.

W komunikacje przedstawiono również część wyników badań z ubiegłego sezonu (2016/2017) opracowanych na podstawie 491 kwestionariuszy:

  • straty ogółem wyniosły 21,8%
  • najwyższe straty odnotowano w województwie: lubuskim – 38,4%, opolskim – 34,2%, śląskim – 32,2% i pomorskim – 32%
  • najniższe straty odnotowano w województwie: świętokrzyskim – 9.9%, kujawsko-pomorskim – 12% i zachodniopomorskim – 12,9%
  • zanotowano związek pomiędzy upadkiem rodzin pszczelich a korzystaniem z pożytku rzepakowego i plantacji kukurydzy przez pszczoły.

Inicjatorzy podkreślają, że niezwykle ważne jest dla nich otrzymanie informacji od jak największej ilości pszczelarzy. Dzięki temu badania będą rzeczywiste i miarodajne.

Ankieta dostępna jest pod adresem: http://www.bee-survey.com/index.php/218278?newtest=Y&lang=pl

Opracowano na podstawie:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Zaproszenie do badania strat rodzin pszczelich, http://wmw.sggw.pl/2018/05/11/zaproszenie-do-badania-strat-rodzin-pszczelich/, Data publikacji: 2018.05.11, Data odczytu:2018.05.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1874

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Agua fresca z borówek

Pasta miodowo-miętowa

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili