Portal Pszczelarski

Po 100 latach powstał sztandar sądeckich pszczelarzy

pszczelarstwo małopolskie Koło Pszczelarzy w Nowym Sączu Karpacki Związek Pszczelarzy w Nowym Sączu Adam Szołdra

Sądeckie Koło Pszczelarzy, po ponad stu latach działalności, doczekało się własnego sztandaru. Został on poświęcony podczas mszy świętej przez biskupa pomocniczego diecezji tarnowskiej Stanisława Salaterskiego, a pszczelarze zainaugurowali tym samym nowy sezon.

Jak informuje portal Sądeczanin, na jednej stronie, ręcznie haftowanego sztandaru, umiejscowiono wizerunek świętego Ambrożego, a na drugiej pszczołę i herb Nowego Sącza. Prezes Karpackiego Związku Pszczelarzy podkreślił, iż sztandar został ufundowany przede wszystkim ze składek pszczelarzy, ale również dzięki sponsorom. Sztandar służy zwykle jednoczeniu społeczności pszczelarskiej, wykorzystywany jest podczas uroczystości państwowych i lokalnych, czasami niestety również w trakcie pogrzebów członków koła.

Koło Pszczelarzy w Nowy Sączu powstało jeszcze przed I wojną światową, liczy ono aktualnie 125 członków. Głównym inicjatorem stworzenia sztandaru był pan Adam Szołdra, który od kilku lat już walczył o jego powstanie.

Opracowano na podstawie:

Sądeczanin, Sądeccy pszczelarze mają już swój sztandar, http://sadeczanin.info/wiadomosci-telewizja/sadeccy-pszczelarze-maja-juz-swoj-sztandar-zdjeciawideo, Data publikacji: 2018.05.14, Data odczytu: 2018.05.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1922

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy