Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Miód nawłociowo-gryczany i jego właściwości
Zainteresowanie naturalnym miodem z roku na rok rośnie. Coraz chętniej kupujemy nie tylko popularne i znane od lat rodzaje miodu, ale też takie, które do tej pory były mało znane i rozpowszechniane raczej na niewielką skalę. Jednym z nich jest miód nawłociowo-gryczany.
Miód nawłociowo-gryczany łączy w sobie pozytywne właściwości gryki i nawłoci. Gryka jest dość powszechną rośliną miododajną, natomiast nawłoć pospolita to kwitnąca na żółto roślina, nektarująca od początku lata aż do późnej jesieni. Bywa też czasem nazywana mimozą albo złotą rózgą, ze względu na charakterystyczny kształt kwiatów.
Miód nawłociowo-gryczany ma charakterystyczny kwaśno-gorzki smak z delikatną nutą słodyczy. Jego smak nie każdemu przypada do gustu, ma już jednak spora grupę wiernych konsumentów. W kolorze jest jasny, czasem ma barwę bursztynową. Pięknie pachnie. W jego składzie znajduje się duża ilość rutyny, dzięki czemu regularne spożywanie tej odmiany miodu uszczelnia naczynia krwionośne, jest świetna profilaktyką chorób serca, a także ułatwia przyswajanie wielu witamin i aminokwasów.
Miód nawłociowo-gryczany świetnie sprawdza się także jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego i moczowego. Działa przeciwzapalnie, żółciopędnie oraz moczopędnie. Doskonale sprawdzi się jako lekarstwo z naturalnej apteki. Jego regularne spożywanie znacznie poprawia odporność oraz funkcjonowanie wszystkich układów. Miód nawłociowo-gryczany jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na takie choroby przewlekłe, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Zobacz również:
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Liczba wyświetleń artykułu: 21604
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!