Portal Pszczelarski

Zdrowie i leki prosto z pasieki 2018

wydarzenia pszczelarskie maj 2018 2018 Chotomów Zdrowie i leki prosto z pasieki Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły

Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły i Samorząd Województwa Mazowieckiego serdecznie zapraszają na pszczelarską imprezę plenerową, która zostanie zorganizowana pod nazwą: "Zdrowie i leki prosto z pasieki". Wydarzenie odbędzie się w dniu 19 maja 2018 r. (sobota) w godzinach od 11:00 do 16:00 przy ul. Partyzantów 126a w Chotomowie i obejmować będzie m.in.:

  • ścieżkę edukacyjną - rozwój i rola pszczół w środowisku,
  • warsztaty dla dzieci - wiosenne życie rodziny pszczelej,
  • możliwość zapoznania się z pracą pszczelarza - ul, narzędzia, zasady pracy w pasiece; oraz
  • z wizytą u rodziny pszczelej - przegląd magazynów w ulu, lokalizacja leków przy otwartym ulu z pszczołami,
  • miodobranie - negocjacje, wirowanie, rozlewanie i degustacja,
  • produkty z ula w przetworach i ciastach członków Sieci Dziedzictw Kulinarnergo,
  • stoiska ze zdrową żywnością i produktami z ula pszczelarzy z Mazowsza,
  • możliwość otrzymania pakietu roślin miododajnych, spotkania z pszczelarzami i producentami zdrowej żywności oraz poznania oferty wybranych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

Organizator wydarzenia prosi osoby zainteresowane skorzystaniem z wizyty w pasiece o założenie jasnych strojów, niestosowanie kosmetyków i niepalenie w tym dniu papierosów.

Wydarzenie organizowane jest w ramach obchodów Światowego Dnia Pszczoły. Gorąco zapraszamy!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1136

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Kiedy dać nadstawkę?

Ile ważą pszczoły?

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią