Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Grudzień w pasiece

Na zdjęciu: ule przykryte śniegiem. Źródło zdjęcia: publicphoto.org/pics/2012/01/30/Winter-Apiary_Bee-Hives-in-Winter__26344-480x320.jpg

pszczoła miodna zimowla kłąb zimowy grudzień w pasiece pasieka zimą zalecenia pszczelarskie rok w pasiece obowiązki pszczelarza

Grudzień w pasiece

Zima w pasiece to czas, gdy pszczelarz nie ma zbyt wiele pracy bezpośrednio przy pszczołach. Te bowiem znajdują się w kłębie w ulu i nie wylatują na zewnątrz. Nie oznacza to, że w pasiece nie ma w tym czasie kompletnie nic do zrobienia.

Pszczelarz powinien raz na jakiś czas skontrolować pasieczysko, ale w taki sposób, by niepotrzebnie nie denerwować ani nie niepokoić pszczół. Warto sprawdzić, czy ule stoją i są całe. Zdarza się bowiem, że są one przewracane przez wiatr lub niszczone przez ptaki. Trzeba też się upewnić, czy szybki zasłaniające wylotki znajdują się na swoim miejscu. Oczywiście, przygotowania do przetrwania rodziny pszczelej w zimie ich właściciel powinien czynić już pod koniec lata. To od jego działań w dużej mierze zależy, w jakim stanie rodzina pszczela przetrwa zimę i jaka będzie jej siła wiosną po zimowli.

Pszczoły w grudniu znajdują się już w doskonale ukształtowanym kłębie zimowym. Mają przy tym dość spory zapas miodu, który wystarcza całej rodzinie nawet na kilka tygodni. Gdy pokarm się kończy, pszczoły które znajdują się na zewnątrz kłębu zaczynają odsklepiać komórki z miodem, a następnie kropelka po kropelce podają miód pszczołom znajdującym się wewnątrz. Kłąb w czasie zimy nieustannie się porusza – przesuwa się ku górze, gdyż właśnie tam znajdują się zapasy miodu. Z zewnątrz pszczelarz może w tym czasie usłyszeć ciche pobrzękiwanie. To znak, że pszczoły w kłębie doskonale radzą sobie w walce z głodem i zimnem i nie wymagają ingerencji z zewnątrz.

Podczas gdy pszczoły zimują, pszczelarz może wykorzystać te wolne chwile na dokształcanie się. Wielu właścicieli pasiek zajmuje się w tym czasie czytaniem fachowej literatury lub bierze udział w szkoleniach czy konferencjach. Grudzień i inne miesiące zimowe to najlepszy czas, by porozmawiać o pszczołach – w sezonie pszczelarskim jest bowiem tyle pracy w pasiece, że na rozmowy i dokształcanie nie pozostaje zbyt wiele czasu.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Zima w pasiece pszczelej, www.lodr.pl, 3.11.2014 r.

Grudzień w pasiece - artykuły powiązane

Zalecenia pszczelarskie na styczeń

Co robić, gdy śnieg zasypie wyloty przy ulach?

Zimowy osyp pszczół - co robić?

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Pierwszy oblot pszczół po zimowli

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8965

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-01-04 12:13:15

Oby. Obawiam się, że taka kolej rzeczy jaka ma miejsce w tym momencie może mieć bardzo negatywne skutki.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:59:22

mnie juz denerwuje, ze grudzien i styczen takie cieple, facelia nawet pieknie rosnie, a miala byc na wiosne jako ozima posialem



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.