Portal Pszczelarski

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Na zdjęciu: ciasto czekoladowe z miodem. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/-G2pvl69kE1s/UXbhokl63BI/AAAAAAAAEso/3LxvP1NRzN8/s1600/IMG_0329.JPG

przepis z miodem miód ciasto czekoladowe z miodem ciasto czekoladowe ciasto z miodem

W związku z pojawiającymi się zapytaniami do redakcji Portalu Pszczelarskiego, pragnę uzupełnić przepis na ciasto czekoladowe z miodem o komentarz mojego syna – Łukasza. Oto jego uwagi do przepisu:

Dowiedziałem się od depozytariuszek tego przepisu praktykujących to ciasto od święta, że kakao jest kluczowe dla tego przepisu - od jego jakości zależy efekt końcowy i dlatego to ciasto (jak też i wiele czekoladowych ciast na bazie naturalnego kakao) nie zawsze dobrze wychodzi. Nie mniej ważna jest margaryna i jej ilość. Produkty powiny być schłodzone do mieszania (tłuszcz miękki, "półpłynny", ale nie gorący ani ciepły). Miód należy dodać do cukru waniliowego oraz do margaryny.

Można w zależności od rodzaju składników zmiejszyć ilość tłuszczu lub dodać więcej mąki, jednak zawsze trzeba ją przesiać przez sito podobnie jak kakao. Wszystko zależy od jakości i rodzaju produktów, ale to zawsze oceniała gospodyni "na oko" i nie sposób tego ująć w przepisie. Margarynę można zastąpić dobrym masłem. Mnie osobiście, pomimo najlepszych chęci to ciasto nigdy nie wyszło za dobrze (przy kilku co najmniej próbach), za to na święta przygotowane dawniej przez babcię wychodziło jak należy. Stąd nie tylko sam przepis ale znajomość jego wykonania i doboru proporcji do jakości składników przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Ciasto to z natury jest tłustsze (wyraźnie zostawia ślad na pergaminie piekarskim) niż dziś wypiekane murzynki i temu nie można się dziwić. Dawniej wypieki były bardziej kaloryczne. Mimo to nie może ociekać tłuszczem. Miód stosowano taki jakiego było najwięcej - rzepakowy i wielokwiatowy, zazwyczaj już częściowo skrystalizowany. Do ciasta jednak trzeba go rozgrzać w ciepłej (nie gorącej!) wodzie do postaci lejącej. Zmniejsza się też ilość margaryny do ok. 2/3 kostki jeśli daje się śmietanę 30%.Tyle dowiedziałem się jeszcze o tym przepisie, poza samymi notatkami z których pochodzi. Mam nadzieję, że to pomoże w uzyskaniu zadowalającego efektu, ale jak zaznaczyłem, nie jest to łatwe ciasto i nie zawsze wychodzi.

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5326

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem