Portal Pszczelarski

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Na zdjęciu: ciasto czekoladowe z miodem. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/-G2pvl69kE1s/UXbhokl63BI/AAAAAAAAEso/3LxvP1NRzN8/s1600/IMG_0329.JPG

przepis z miodem miód ciasto czekoladowe z miodem ciasto czekoladowe ciasto z miodem

W związku z pojawiającymi się zapytaniami do redakcji Portalu Pszczelarskiego, pragnę uzupełnić przepis na ciasto czekoladowe z miodem o komentarz mojego syna – Łukasza. Oto jego uwagi do przepisu:

Dowiedziałem się od depozytariuszek tego przepisu praktykujących to ciasto od święta, że kakao jest kluczowe dla tego przepisu - od jego jakości zależy efekt końcowy i dlatego to ciasto (jak też i wiele czekoladowych ciast na bazie naturalnego kakao) nie zawsze dobrze wychodzi. Nie mniej ważna jest margaryna i jej ilość. Produkty powiny być schłodzone do mieszania (tłuszcz miękki, "półpłynny", ale nie gorący ani ciepły). Miód należy dodać do cukru waniliowego oraz do margaryny.

Można w zależności od rodzaju składników zmiejszyć ilość tłuszczu lub dodać więcej mąki, jednak zawsze trzeba ją przesiać przez sito podobnie jak kakao. Wszystko zależy od jakości i rodzaju produktów, ale to zawsze oceniała gospodyni "na oko" i nie sposób tego ująć w przepisie. Margarynę można zastąpić dobrym masłem. Mnie osobiście, pomimo najlepszych chęci to ciasto nigdy nie wyszło za dobrze (przy kilku co najmniej próbach), za to na święta przygotowane dawniej przez babcię wychodziło jak należy. Stąd nie tylko sam przepis ale znajomość jego wykonania i doboru proporcji do jakości składników przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Ciasto to z natury jest tłustsze (wyraźnie zostawia ślad na pergaminie piekarskim) niż dziś wypiekane murzynki i temu nie można się dziwić. Dawniej wypieki były bardziej kaloryczne. Mimo to nie może ociekać tłuszczem. Miód stosowano taki jakiego było najwięcej - rzepakowy i wielokwiatowy, zazwyczaj już częściowo skrystalizowany. Do ciasta jednak trzeba go rozgrzać w ciepłej (nie gorącej!) wodzie do postaci lejącej. Zmniejsza się też ilość margaryny do ok. 2/3 kostki jeśli daje się śmietanę 30%.Tyle dowiedziałem się jeszcze o tym przepisie, poza samymi notatkami z których pochodzi. Mam nadzieję, że to pomoże w uzyskaniu zadowalającego efektu, ale jak zaznaczyłem, nie jest to łatwe ciasto i nie zawsze wychodzi.

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4976

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

10-miesięczny kurs pszczelarski w Krakowie 2018

Masowe wytrucie pszczół w Przyczynie Dolnej

Kradzież uli w miejscowości Pietrasze koło Olecka 2020

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie