Portal Pszczelarski

Kradzież uli w miejscowości Staw 2018

pszczelarstwo wielkopolskie kradzież uli Staw kradzież uli w Stawie

W nocy z 26 na 27.04.2018 r. (albo wcześnie rano, albo wieczorem), świeżo po deszczu, z miejscowości Staw w gminie Szczytniki (województwo wielkopolskie) skradziono 4 ule z rodzinami pszczelimi. Matki z 2016 i 2017 roku, nieznakowane rasy Rumunka, Wielka, Carnica lub Kortówka. Pnie pszczele stały na polu, w bezpiecznej odległości od zabudowań mieszkalnych.

Zawarte w tym artykule zdjęcia prezentują skradzione ule. Były to ule polietylenowe od firmy Talar, z częścią korpusów od firmy Łysoń. Ramki w korpusach były podpisane odręcznie i wskazywały daty. Każdy element uli od firmy Talar (wszystkie skradzione dennice, powałki, daszki oraz korpusy gniazdowe i połówkowe) miały napis ARR 2014 w postaci białej naklejki albo odręcznego podpisu czarnym pisakiem.

Złodziej, przewożąc ule z pszczołami, wybił tylnią szybę samochodu. Być może to doprowadzi do jego schwytania i odzyskania pszczelich rodzin.

Wszystkie osoby, które mogą pomóc w tej sprawie proszone są o kontakt z policją z Koźminka.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3441

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Domowa musztarda z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych