Portal Pszczelarski

Polskie Stowarzyszenie Środków Ochrony Roślin przekonuje o bezpieczeństwie pestycydów

pszczelarstwo w Polsce Polskie Stowarzyszenie Środków Ochrony Roślin pestycydy

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało raport "Cel: Rolnictwo zrównoważone". Jak podkreślają autorzy, raport ten stanowi kompendium wiedzy o procesie powstawania oraz zasadach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin. Z publikacji wynika, iż – stosowane zgodnie z zasadami – pestycydy nie mają wpływu na ani na żywność, ani na zdrowie ludzi i owadów zapylających.

Jak informuje portal AgroNews, opublikowany raport podsumuje wieloletnie działania Polskiego Stowarzyszenia Środków Ochrony Roślin oraz ich producentów w kwestii działań edukacyjnych dotyczących bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin.

Publikacja zawiera wiele informacji dotyczących zarówno powstawania, badania, testowania, a także zasad stosowania chemii w rolnictwie. Według autorów publikacji, opinie dotyczące szkodliwych skutków stosowania środków ochrony roślin są krzywdzące, ponieważ – jak przekonuje Marcin Mucha, dyrektor PSOR – temat środków ochrony roślin, zasad ich wprowadzania na rynek oraz stosowania, jest kwestią regulowaną w rolnictwie w sposób najbardziej restrykcyjny, tak aby te nie zagrażały w żaden sposób ludziom i owadom.

Jak twierdzi Aleksandra Mrowiec, kierownik projektów PSOR, jednym z głównych zadań stowarzyszenia jest edukacja konsumentów. Według niej, większość społeczeństwa boi się i unika pestycydów, jednak w rzeczywistości nie zdaje sobie sprawy z ich faktycznego wpływu na żywność.

Jednakże, niezwykle istotnym i wartym podkreślenia jest fakt, iż środki ochrony roślin są względnie bezpieczne dla ludzi i pszczół, ale jedynie jeżeli stosowane są zgodnie z zasadami i wytycznymi producenta. Pomysłodawcy raportu przekonują, iż ewentualne przekroczenia, tak zwanego maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości zdarzają się niezwykle rzadko. Według Aleksandry Mrowiec, działanie mediów i ich sposób mówienia o tego typu przypadkach, powoduje w społeczeństwie strach i obawę przed pestycydami.

Raport PSOR dostępny jest pod TYM adresem.

Opracowano na podstawie:

AgroNews, "Chcemy rozmawiać o trudnych tematach". PSOR rozprawia się z mitami, http://www.agronews.com.pl/artykul/chcemy-rozmawiac-o-trudnych-tematach-psor-rozprawia-sie-z-mitami/, Data publikacji: 2018.04.23, Data odczytu: 2018.04.24



Liczba wyświetleń artykułu: 1333

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-30 06:13:32

Nie wiem co o tym myśleć. Moim zdaniem pestycydy szkodzą nie tylko w nadmiernych ilościach, ale również przy stosowaniu o nieodpowiedniej porze i miejscu. Rolnikom brakuje wiedzy i nic z tym nie robią, bo i po co. Nic nie wskazuje, że będzie lepiej :(



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Agua fresca z borówek

Herbatka z miodem na przeziębienie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Krem bananowo-owsiany z miodem

Naleśniki bananowe z miodem

Lawendowe ciasto dyniowe

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności