Portal Pszczelarski

Polskie Stowarzyszenie Środków Ochrony Roślin przekonuje o bezpieczeństwie pestycydów

pszczelarstwo w Polsce Polskie Stowarzyszenie Środków Ochrony Roślin pestycydy

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało raport "Cel: Rolnictwo zrównoważone". Jak podkreślają autorzy, raport ten stanowi kompendium wiedzy o procesie powstawania oraz zasadach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin. Z publikacji wynika, iż – stosowane zgodnie z zasadami – pestycydy nie mają wpływu na ani na żywność, ani na zdrowie ludzi i owadów zapylających.

Jak informuje portal AgroNews, opublikowany raport podsumuje wieloletnie działania Polskiego Stowarzyszenia Środków Ochrony Roślin oraz ich producentów w kwestii działań edukacyjnych dotyczących bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin.

Publikacja zawiera wiele informacji dotyczących zarówno powstawania, badania, testowania, a także zasad stosowania chemii w rolnictwie. Według autorów publikacji, opinie dotyczące szkodliwych skutków stosowania środków ochrony roślin są krzywdzące, ponieważ – jak przekonuje Marcin Mucha, dyrektor PSOR – temat środków ochrony roślin, zasad ich wprowadzania na rynek oraz stosowania, jest kwestią regulowaną w rolnictwie w sposób najbardziej restrykcyjny, tak aby te nie zagrażały w żaden sposób ludziom i owadom.

Jak twierdzi Aleksandra Mrowiec, kierownik projektów PSOR, jednym z głównych zadań stowarzyszenia jest edukacja konsumentów. Według niej, większość społeczeństwa boi się i unika pestycydów, jednak w rzeczywistości nie zdaje sobie sprawy z ich faktycznego wpływu na żywność.

Jednakże, niezwykle istotnym i wartym podkreślenia jest fakt, iż środki ochrony roślin są względnie bezpieczne dla ludzi i pszczół, ale jedynie jeżeli stosowane są zgodnie z zasadami i wytycznymi producenta. Pomysłodawcy raportu przekonują, iż ewentualne przekroczenia, tak zwanego maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości zdarzają się niezwykle rzadko. Według Aleksandry Mrowiec, działanie mediów i ich sposób mówienia o tego typu przypadkach, powoduje w społeczeństwie strach i obawę przed pestycydami.

Raport PSOR dostępny jest pod TYM adresem.

Opracowano na podstawie:

AgroNews, "Chcemy rozmawiać o trudnych tematach". PSOR rozprawia się z mitami, http://www.agronews.com.pl/artykul/chcemy-rozmawiac-o-trudnych-tematach-psor-rozprawia-sie-z-mitami/, Data publikacji: 2018.04.23, Data odczytu: 2018.04.24



Liczba wyświetleń artykułu: 1732

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-30 06:13:32

Nie wiem co o tym myśleć. Moim zdaniem pestycydy szkodzą nie tylko w nadmiernych ilościach, ale również przy stosowaniu o nieodpowiedniej porze i miejscu. Rolnikom brakuje wiedzy i nic z tym nie robią, bo i po co. Nic nie wskazuje, że będzie lepiej :(

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kutia wigilijna z miodem pitnym