Portal Pszczelarski

Dzień Ziemi w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie 2018

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Dzień Ziemi w Śląskim Ogrodzie Botanicznym Pasieka Edukacyjna Skrzydlaci Przyjaciele

22 kwietnia 2018 roku w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie odbył się rodzinny piknik z okazji Dnia Ziemi. Nie mogło oczywiście przy tej okazji zabraknąć warsztatów pszczelarskich.

W Pasiece Edukacyjnej "Skrzydlaci przyjaciele", wspólnie z przybyłymi rodzinami, wykonano wiosenny przegląd rodzin. Dzieci pod opieką rodziców mogły przebrać się w stroje pszczelarskie, a następnie udać się do pasieki, w której pomagały w podawaniu węzy do uli oraz sprawdzeniu kondycji pszczelich rodzin. Również dzikie pszczoły zamieszkujące pasiekę edukacyjną były tego dnia bardzo aktywne. Na oczach widzów murarki ogrodowe z wielkim zapałem murowały swoje gniazda.

Kto nie był, niech żałuje! Sezon mamy w pełni. Przyroda wprost eksploduje pyłkiem i nektarem. Pszczele rodziny zamieszkujące Śląski Ogród Botaniczny rozwijają się w zawrotnym tempie. Na dokładkę, do pełni szczęścia dorzucili się okoliczni rolnicy, którzy w tym roku wysiali całe hektary rzepaku tuż za płotem!

Warsztaty 22 kwietnia odbyły się przy okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi. Rzeczywiście Matka Ziemia pokazała się tego dnia ze swojej najlepszej strony. Gdziekolwiek nie spojrzeć, wszędzie kwitnące drzewa, krzewy i mniszek. Uczestnicy warsztatów widzieli na własne oczy, że pszczoły pracują teraz bez wytchnienia. Zajęcia edukacyjne poprowadzili: Adam Kieczka oraz
Krzysztof Poppe, którym serdecznie dziękujemy za ciekawy pokaz pracy pszczelarza.

To już trzeci rok od uruchomienia Pasieki Edukacyjnej, całe rodziny przedszkola oraz szkoły mogą zobaczyć prawdziwe życie wewnątrz pszczelego ula.

Zapraszamy na kolejne zajęcia przy ulach 13 maja 2018 r. Nie zapomnijcie o rezerwacji miejsca na stronie www.pasiekaedukacyjna.pl.



Liczba wyświetleń artykułu: 1285

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2018-04-29 10:27:27

Oby więcej takich inicjatyw. Im więcej robi się dla pszczół, tym większa świadomość znaczenia tych owadów wśród społeczeństwa. Edukacja najmłodszych to podstawa.



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe