Portal Pszczelarski

Jak stosować kwas mlekowy?

Wzory strukturalne kwasu mlekowego. Źródło obrazka: jiujitsumania.com/wp-content/uploads/2012/08/LacticAcid-1024x587.jpg

kwas mlekowy stosowanie kwasu mlekowego leczenie wspomagające lek na warrozę środek na warrozę warroza Varroa destructor polewanie pszczół kwasem mlekowym pasieka ekologiczna pasieka amatorska miód towarowy

Jak stosować kwas mlekowy?

Kwas mlekowy jest jednym z organicznych, naturalnych składników, które wspomagają pszczelarzy w skutecznej walce z warrozą. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas jego stosowania zachować wszelkie środki ostrożności.

Kwas mlekowy najczęściej jest wykorzystywany do jesiennego leczenia wspomagającego. Jest substancją naturalną, można więc go wykorzystywać także w pasiekach ekologicznych. Jest skuteczny wtedy, gdy inne metody nie działają z powodu niskich temperatur. Zanim go zastosujemy, trzeba jednak poznać wszelkie przeciwwskazania. Kwasu nie stosuje się podczas pożytku oraz wtedy, gdy pszczoły wytwarzają miód towarowy. Co więcej, nie działa on skutecznie na pasożyty, które bytują pod zasklepami – nie należy więc go stosować w gniazdach, w których znajduje się czerw.

Kwas mlekowy stosuje się za pomocą oprysków. Pszczoły opryskuje się 15-procentowym roztworem kwasu. Robi się to dwukrotnie, przy czym trzeba pamiętać, by nie dopuścić do przemoczenia pszczół. W połączeniu z chłodnymi nocami możemy bowiem wtedy spowodować znaczne straty w rodzinach. Każdy plaster powinien być opryskany z każdej strony przy użyciu około 10-12 mililitrów roztworu – po 5-6 mililitrów na jedną stronę. Bardzo ważne jest, by stężenie kwasu mlekowego nie było większe niż wskazane. Choć działa on na aparat gębowy Varroa destructor i sprawia, że pasożyt ginie z głodu, przy zbyt dużym stężeniu może też uszkadzać języczki pszczół. Stosowanie kwasu mlekowego jest dość pracochłonne, gdyż wymaga rzetelnego opryskania plastra i to z każdej strony. Jest więc stosowany głównie w amatorskich pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich, „Życie weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 587

Zobacz również:

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 33276

Komentarze z forum pszczelarskiego

wieslawpaleta 2020-10-15 11:49:37

ja zawsze używam tego kwasu
Pozdrawiam każdego pszczelarza. Wiesio

Robert12 2023-07-16 10:23:48

Ja z natomiast uzywam kwasu mlekowego firmy Biomus w stężeniu 80%.



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie