Portal Pszczelarski

Warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Łodzi 2018

wydarzenie pszczelarskie warsztaty pszczelarskie maj 2018 2018 Łódź Pasieka MIDO

W celu propagowania wiedzy o pszczołach u najmłodszych oraz kształtowania postawy proekologicznej w dniu 04.05.2018 r. (piątek) o godzinie 17:00 w kawiarni Tubajka w Łodzi (teren Parku Źródliska, obok łódzkiej Palmiarni) odbędą się warsztaty pszczelarskie.

Organizatorzy chcą pokazać, że zawód pszczelarza to bardzo wdzięczne i pasjonujące zajęcie, i tym samym zachęcić młodych adeptów do pogłębiania wiedzy w tym temacie. Pragną, aby po zajeciach dzieci nie odczuwały strachu przy kontakcie z pszczołami, ale czerpały radość z obcowania z naturą.

Uczestnicy warsztatów podczas spotkania poznają terminy takie jak: pasieka, rój, truteń, a nawet dowiedzą się, czy królowa pszczół nosi koronę. Poruszony zostanie również temat budowy ula, codziennej pracy na pasiece, a także tego, dlaczego pszczoły są tak ważne dla środowiska i człowieka. Dzieci będą mogły na żywo zobaczyć niezbędne przybory pasieczne takie jak: podkurzać, dłuto, zmiotka, odsklepiacz. Poza tym przyjrzą się ramkom pszczelim z suszem, nakropem i miodem. Będzie czas na przymiarkę rękawic, bluz i kapeluszy pasiecznych.

Co więcej, każdy z uczestników wykona świece z prawdziwego wosku pszczelego - będzie to wspaniała pamiątka po zajęciach, oraz dodatkowo każdy uczestnik warsztatów otrzyma nasiona roślin miododajnych, dzięki którym sam będzie mógł pomagać pszczołom.

Na koniec zaplanowana jest degustacja rożnych rodzajów miodów i wybór najlepszego.

 

Na warsztaty obowiązują zapisy:

 

Słów kilka o Pasiece MIDO - organizatorze wydarzenia

"Jesteśmy młodym małżeństwem, które od niedawna dumnie nazywa siebie pszczelarzami. Jeszcze kilka lat temu pszczelarstwo było dla nas tylko ciekawym i relaksującym hobby, które obecnie zmienia się w pełnoetatowe zajęcie. Poprzez warsztaty i szkolenia chcemy zarazić jak największe grono osób tą szlachetną i wdzięczną pasją. Na naszym przykładzie wyraźnie widać, że pszczelarstwem można zająć się bez względu na wiek i wykonywany zawód. Gwarantujemy, że po spotkaniu z nami, pszczoły co najmniej Was zaciekawią!"

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1974

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu