Portal Pszczelarski

Warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Łodzi 2018

wydarzenie pszczelarskie warsztaty pszczelarskie maj 2018 2018 Łódź Pasieka MIDO

W celu propagowania wiedzy o pszczołach u najmłodszych oraz kształtowania postawy proekologicznej w dniu 04.05.2018 r. (piątek) o godzinie 17:00 w kawiarni Tubajka w Łodzi (teren Parku Źródliska, obok łódzkiej Palmiarni) odbędą się warsztaty pszczelarskie.

Organizatorzy chcą pokazać, że zawód pszczelarza to bardzo wdzięczne i pasjonujące zajęcie, i tym samym zachęcić młodych adeptów do pogłębiania wiedzy w tym temacie. Pragną, aby po zajeciach dzieci nie odczuwały strachu przy kontakcie z pszczołami, ale czerpały radość z obcowania z naturą.

Uczestnicy warsztatów podczas spotkania poznają terminy takie jak: pasieka, rój, truteń, a nawet dowiedzą się, czy królowa pszczół nosi koronę. Poruszony zostanie również temat budowy ula, codziennej pracy na pasiece, a także tego, dlaczego pszczoły są tak ważne dla środowiska i człowieka. Dzieci będą mogły na żywo zobaczyć niezbędne przybory pasieczne takie jak: podkurzać, dłuto, zmiotka, odsklepiacz. Poza tym przyjrzą się ramkom pszczelim z suszem, nakropem i miodem. Będzie czas na przymiarkę rękawic, bluz i kapeluszy pasiecznych.

Co więcej, każdy z uczestników wykona świece z prawdziwego wosku pszczelego - będzie to wspaniała pamiątka po zajęciach, oraz dodatkowo każdy uczestnik warsztatów otrzyma nasiona roślin miododajnych, dzięki którym sam będzie mógł pomagać pszczołom.

Na koniec zaplanowana jest degustacja rożnych rodzajów miodów i wybór najlepszego.

 

Na warsztaty obowiązują zapisy:

 

Słów kilka o Pasiece MIDO - organizatorze wydarzenia

"Jesteśmy młodym małżeństwem, które od niedawna dumnie nazywa siebie pszczelarzami. Jeszcze kilka lat temu pszczelarstwo było dla nas tylko ciekawym i relaksującym hobby, które obecnie zmienia się w pełnoetatowe zajęcie. Poprzez warsztaty i szkolenia chcemy zarazić jak największe grono osób tą szlachetną i wdzięczną pasją. Na naszym przykładzie wyraźnie widać, że pszczelarstwem można zająć się bez względu na wiek i wykonywany zawód. Gwarantujemy, że po spotkaniu z nami, pszczoły co najmniej Was zaciekawią!"

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2457

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Serniczki z malinami i miodem

Racuchy z bananami i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem