Portal Pszczelarski

Lubelska Izba Rolnicza z wnioskiem o powołanie komisji w sprawie wytrucia pszczół

pszczelarstwo lubelskie wytrucie pszczół

Lubelska Izba Rolnicza zgłosiła się do Wojewody Lubelskiego o powołanie specjalnej komisji, która byłaby w stanie pomóc w ustaleniu sprawcy oraz oszacowania ewentualnych szkód w związku z wystąpieniem wytrucia pszczół.

Jak czytamy w piśmie - w związku z początkiem sezonu wegetatywnego oraz na podstawie doświadczeń zebranych w latach ubiegłych, istnieje obawa o nieprawidłowe przeprowadzanie zabiegów chemizacyjnych, co może skutkować szkodami w postaci wytrucia pszczół miodnych na danym terenie. W związku z powyższym, apel Lubelskiej Izby Rolniczej (poparty przez organizacje pszczelarskie) o powołanie specjalnej komisji, która pracowałaby nad ustaleniem wysokości poniesionych strat oraz pomagałaby w ustaleniu ewentualnego sprawcy, wydaje się właściwy.

Dodatkowym pomysłem inicjatorów, jest wyznaczenie przez samorząd osoby, która zajmowałaby się przyjmowaniem zgłoszeń dotyczących podejrzenia wystąpienia zatrucia pszczół w gminie. Wdrożenie takiej procedury, spełniłoby ponadto prewencyjny charakter, ponieważ podmioty stosujące środki chemiczne miałby świadomość kontroli ich działań.

Jak informują nadawcy pisma, powstanie tego typu komisji ma być dodatkowym elementem przyczyniającym się do zwiększenia świadomości społeczeństwa.

Pismo zostało nadane 5 kwietnia 2018 roku.

Opracowano na podstawie:

Lubelska Izba Rolnicza, LIR ws. Wytruwania pszczół, https://www.lir.lublin.pl/aktualnosci/2457-lir-ws-wytruwania-pszczol, Data publikacji: 2018.04.09, Data odczytu: 2018.04.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1664

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Pasta miodowo-miętowa

Kaczka z pieczarkami i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Ciekawostki na temat miodu

10-miesięczny kurs pszczelarski w Krakowie 2018

Dzień Świętego Bernarda w Pelplinie - 2015