Portal Pszczelarski

Targi Ogrodniczo-Pszczelarskie w Lubaniu - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie relacja z wydarzenia targi pszczelarskie

W dniach 14-15 kwietnia 2018 roku w Lubaniu, już po raz dziesiąty, odbyły się Targi Ogrodniczo-Pszczelarskie. Wydarzenie to zawsze cieszy się wielkim zainteresowaniem zarówno wystawców, jak i zwiedzających. W tym roku na targi przybyło ponad 200 wystawców z całej Polski. Impreza organizowana jest przez Pomorski Ośrodek Doradztwa rolniczego w Lubaniu.

Głównym celem wydarzenia jest zachęcenie mieszkańców do urządzania i dbania o swoje ogrody, aby te stały się miejscem relaksu i wypoczynku. Organizatorzy za każdym razem - podczas organizacji przedsięwzięcia - podkreślają, że nie ma pełnego i pięknego ogrodu, bez pracy pszczół. Dlatego też, dużo uwagi poświęca się zawsze - podczas tego wydarzenia – właśnie tym owadom zapylającym.

Firmy biorące udział w targach prezentowały szeroką gamę produktów pomocnych przy organizacji przydomowej zieleni. Uczestnicy mieli możliwość zaopatrzenia się między innymi w drzewa i krzewy, meble ogrodowe oraz narzędzia ogrodnicze. Jak informuje portal nasze miasto.pl – coraz więcej na rynku, a tym samym na targach w Lubaniu, pojawia się firm z branży budowlanej, ciepłowniczej, odnawialnych źródeł energii oraz motoryzacji. Ogrody mieszkańców z roku na rok stale się rozwijają, ale nadal najczęściej odwiedzanymi stoiskami, są stoiska z produktami pszczelarskimi. Podczas targów można było zakupić zarówno produkty pszczelarskie, jak i cały osprzęt.

Z każdym rokiem impreza również rośnie w siłę. Szacuje się, że jubileuszowe wydarzenie przyciągnęło do Lubania kilkanaście tysięcy osób. Nie zabrakło atrakcji w postaci wesołego miasteczka, występu artystycznego oraz konferencji pszczelarskiej pod tytułem "Sympozjum pszczelarskie", jaka odbyła się w niedzielę 15 kwietnia 2018 r. Na konferencji dyskutowano na temat realizacji Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa, biologicznych uwarunkowań gospodarki pasiecznej oraz o poddawaniu matek pszczelich.

Opracowano na podstawie:

Nasze miasto.pl, Targi Ogrodniczo – Pszczelarskie w Lubaniu. Zobacz zdjęcia z tej plenerowej imprezy, http://koscierzyna.naszemiasto.pl/artykul/targi-ogrodniczo-pszczelarskie-w-lubaniu-zobacz-zdjecia-z,4608677,artgal,t,id,tm.html, Data publikacji: 2018.04.15, Data odczytu: 2018.04.16



Liczba wyświetleń artykułu: 970

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Pszczelarz a faktura VAT RR

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato