Portal Pszczelarski

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Na obrazku: wzory strukturalne kwasu mlekowego. Źródło obrazka: jiujitsumania.com/wp-content/uploads/2012/08/LacticAcid-1024x587.jpg

kwas mlekowy stosowanie kwasu mlekowego skuteczność kwasu mlekowego stężenie kwasu mlekowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Kwas mlekowy jest wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu warrozy u pszczół. Jednak przy jego stosowaniu trzeba uważać, aby podczas zwalczania szkodnika nie zrobić krzywdy ani sobie, ani rodzinie pszczelej.

Najważniejsze, by nie stosować kwasu mlekowego w czasie, gdy pszczoły zbierają pożytki do wytwarzania miodu towarowego. Nie można też używać go wtedy, gdy w gnieździe znajduje się czerw – nie ma to wtedy większego sensu, gdyż kwas mlekowy nie działa na te osobniki Varroa Destructor, które znajdują się pod zasklepami komórek z czerwiem. Odkażanie kwasem mlekowym polega na opryskiwaniu, trzeba więc robić to uważnie, by nie przemoczyć pszczół. Jeśli pszczoły będą mokre, a najbliższa noc będzie zimna, możemy doprowadzić do znacznych strat w rodzinach. Pamiętajmy też, że nadmiar środka wcale nie oznacza, że osiągniemy lepsze czy szybsze efekty – wbrew pozorom nadużywanie leków może poważnie zaszkodzić pszczołom.

Stosowanie kwasu mlekowego wymaga ścisłego stosowania się do zaleceń. A wśród nich najważniejsze jest, by roztwór kwasu mlekowego nie przekroczył 15 procent. W tym stężeniu działa bowiem drażniąco na aparaty gębowe Varroa destructor – pasożyty nie mogą pobrać pokarmu, więc szybko giną z głodu i nie rozprzestrzeniają się w rodzinie pszczelej. Jeśli jednak stężenie kwasu mlekowego będzie większe, możemy przy okazji doprowadzić do uszkodzenia języczków pszczół, które również będą wtedy miały problemy z pobieraniem pokarmu i zaczną powoli ginąć. Wykonujmy więc roztwór zgodnie z zaleceniami specjalistów. W tym przypadku niemal każda kropla ma znaczenie.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Zycie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 587

Zobacz również:

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Jak stosować kwas mlekowy?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5715

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Zostań bohaterem pszczół

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili