Portal Pszczelarski

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Na obrazku: wzory strukturalne kwasu mlekowego. Źródło obrazka: jiujitsumania.com/wp-content/uploads/2012/08/LacticAcid-1024x587.jpg

kwas mlekowy stosowanie kwasu mlekowego skuteczność kwasu mlekowego stężenie kwasu mlekowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Kwas mlekowy jest wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu warrozy u pszczół. Jednak przy jego stosowaniu trzeba uważać, aby podczas zwalczania szkodnika nie zrobić krzywdy ani sobie, ani rodzinie pszczelej.

Najważniejsze, by nie stosować kwasu mlekowego w czasie, gdy pszczoły zbierają pożytki do wytwarzania miodu towarowego. Nie można też używać go wtedy, gdy w gnieździe znajduje się czerw – nie ma to wtedy większego sensu, gdyż kwas mlekowy nie działa na te osobniki Varroa Destructor, które znajdują się pod zasklepami komórek z czerwiem. Odkażanie kwasem mlekowym polega na opryskiwaniu, trzeba więc robić to uważnie, by nie przemoczyć pszczół. Jeśli pszczoły będą mokre, a najbliższa noc będzie zimna, możemy doprowadzić do znacznych strat w rodzinach. Pamiętajmy też, że nadmiar środka wcale nie oznacza, że osiągniemy lepsze czy szybsze efekty – wbrew pozorom nadużywanie leków może poważnie zaszkodzić pszczołom.

Stosowanie kwasu mlekowego wymaga ścisłego stosowania się do zaleceń. A wśród nich najważniejsze jest, by roztwór kwasu mlekowego nie przekroczył 15 procent. W tym stężeniu działa bowiem drażniąco na aparaty gębowe Varroa destructor – pasożyty nie mogą pobrać pokarmu, więc szybko giną z głodu i nie rozprzestrzeniają się w rodzinie pszczelej. Jeśli jednak stężenie kwasu mlekowego będzie większe, możemy przy okazji doprowadzić do uszkodzenia języczków pszczół, które również będą wtedy miały problemy z pobieraniem pokarmu i zaczną powoli ginąć. Wykonujmy więc roztwór zgodnie z zaleceniami specjalistów. W tym przypadku niemal każda kropla ma znaczenie.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Zycie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 587

Zobacz również:

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Jak stosować kwas mlekowy?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6936

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

O co chodzi w BeePower!?

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul