Portal Pszczelarski

Ogród botaniczny UMCS w 2018 roku razem z zapylaczami

pszczelarstwo lubelskie Święto Pszczół 2018 Święto Pszczół

Ogród botaniczny Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej rozpoczął kolejny sezon. Miejsce to zostało, 15 kwietnia 2018 r. oficjalnie otwarte dla zwiedzających. Pracownicy planują zorganizowanie szeregu niezwykle ciekawych wydarzeń. Organizatorzy nie zapominają również o owadach zapylających.

Wiosna i lato 2018 w Lublinie zapowiadają się bardzie ciekawie. Jak możemy przeczytać w udostępnionym na stronie Uniwersytetu Kalendarium wydarzeń na rok 2018 – w okresie od kwietnia do października, w Ogrodzie Botanicznym będzie można wziąć udział w wielu różnorodnych i ciekawych wydarzeniach. Organizatorzy zaplanowali konkursy, warsztaty, wykłady, spacery z przewodnikiem, przedstawienia, a nawet wspólne poszukiwanie kwiatu paproci czy narodowe czytanie "Przedwiośnia".

Na dzień 5 sierpnia 2018 r. zaplanowano Święto Pszczół, podczas którego odbędzie się - poświęcony roślinom miododajnym - spacer z przewodnikiem oraz edukacyjne wydarzenie plenerowe.

Jak informuje portal Nauka w Polsce – ogród ten zajmuje teren ponad 21 hektarów i znajduje się w nim około siedmiu tysięcy gatunków i odmian roślin. Jest to więc rzeczywiście miejsce na miarę Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, ponieważ można tu nie tylko odpocząć, doświadczyć kontaktu z piękną przyrodą, ale i dowiedzieć się wielu istotnych rzeczy.

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Lublin/Spacery tematyczne i warsztaty w Ogrodzie Botanicznym UMCS, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C29106%2Clublinspacery-tematyczne-i-warsztaty-w-ogrodzie-botanicznym-umcs.html, Data publikacji: 2018.04.15, Data odczytu: 2018.04.16



Liczba wyświetleń artykułu: 985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.