Portal Pszczelarski

Ogród botaniczny UMCS w 2018 roku razem z zapylaczami

pszczelarstwo lubelskie Święto Pszczół 2018 Święto Pszczół

Ogród botaniczny Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej rozpoczął kolejny sezon. Miejsce to zostało, 15 kwietnia 2018 r. oficjalnie otwarte dla zwiedzających. Pracownicy planują zorganizowanie szeregu niezwykle ciekawych wydarzeń. Organizatorzy nie zapominają również o owadach zapylających.

Wiosna i lato 2018 w Lublinie zapowiadają się bardzie ciekawie. Jak możemy przeczytać w udostępnionym na stronie Uniwersytetu Kalendarium wydarzeń na rok 2018 – w okresie od kwietnia do października, w Ogrodzie Botanicznym będzie można wziąć udział w wielu różnorodnych i ciekawych wydarzeniach. Organizatorzy zaplanowali konkursy, warsztaty, wykłady, spacery z przewodnikiem, przedstawienia, a nawet wspólne poszukiwanie kwiatu paproci czy narodowe czytanie "Przedwiośnia".

Na dzień 5 sierpnia 2018 r. zaplanowano Święto Pszczół, podczas którego odbędzie się - poświęcony roślinom miododajnym - spacer z przewodnikiem oraz edukacyjne wydarzenie plenerowe.

Jak informuje portal Nauka w Polsce – ogród ten zajmuje teren ponad 21 hektarów i znajduje się w nim około siedmiu tysięcy gatunków i odmian roślin. Jest to więc rzeczywiście miejsce na miarę Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, ponieważ można tu nie tylko odpocząć, doświadczyć kontaktu z piękną przyrodą, ale i dowiedzieć się wielu istotnych rzeczy.

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Lublin/Spacery tematyczne i warsztaty w Ogrodzie Botanicznym UMCS, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C29106%2Clublinspacery-tematyczne-i-warsztaty-w-ogrodzie-botanicznym-umcs.html, Data publikacji: 2018.04.15, Data odczytu: 2018.04.16



Liczba wyświetleń artykułu: 1151

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Kurczak w różowej marynacie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej