Portal Pszczelarski

Pszczoły w eksperymentalnej pasiecie w Toruniu zaczynają drugi sezon pracy

Pszczoły w ulu

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu miód leśny pasieka eksperymentalna w Toruniu

Po pierwszej wiosennej obserwacji pszczół w eksperymentalnej pasiece miejskiej, założonej w 2017 roku przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu, okazuje się, że stan pasieki po zimie jest bardzo dobry. Pszczoły rozpoczynają drugi sezon, a specjaliści kontynuują swoje badania. 

Projekt eksperymentalnej pasieki w Toruniu został zainicjowany w maju 2017 roku. Jego głównym celem jest zwiększenie plonów upraw, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. Pasieka miejska została ulokowana w okolicy upraw wielu gatunków sadowniczych i warzywnych. Fachową opiekę nad zapylaczami sprawuje Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu. 

Po pierwszym miodobraniu, jakie miało miejsce w czerwcu 2017 roku, udało się pozyskać aż 9 kilogramów miodu z jednego ula. Główny Inspektor Andrzej Chodkowski był wtedy pod wrażeniem wyników pracy pszczół oraz ich łagodnego usposobienia. Ponadto, wyniki badań wykazały, iż miód ten był niemal tak czysty jak - badany równolegle - leśny miód ekologiczny.

Drugi sezon działalności eksperymentalnej pasieki w Toruniu rozpoczął się od pojawienia się dwóch nowych uli. Pszczoły rozpoczęły już sprzątanie ula i niedługo wyruszą w poszukiwaniu nektaru i pyłku z okolicznych sadów i upraw. Życie pszczół można podglądać, dzięki zainstalowanej w pasiece kamerze. 

Opracowano na podstawie:

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Drugi sezon miejskiej pasieki eksperymentalnej rozpoczęty, http://piorin.gov.pl/gi-aktualnosci/drugi-sezon-miejskiej-pasieki-eksperymentalnej-rozpoczety,218.html, Data publikacji: 2018.04.09, Data odczytu: 2018.04.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1853

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?