Portal Pszczelarski

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Na obrazku: wzory strukturalne kwasu mlekowego. Źródło obrazka: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Kwas-mlekowy-enancjomery.svg

kwas mlekowy skuteczność kwasu mlekowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy leczenie wspomagające

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Kwas mlekowy jest jednym z kwasów organicznych, które naturalnie występują w przyrodzie. Są więc naturalnym sposobem na walkę z groźnym pszczelim pasożytem. Oczywiście, pod warunkiem, że stosować go będziemy zgodnie z zaleceniami i z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa.

Skuteczność kwasu mlekowego zależy w dużym stopniu od sposobu jego użytkowania. Jego aplikacja jest jednak dość mozolna i czasochłonna, dlatego w Polsce jest stosowany głównie w niewielkich, amatorskich pasiekach. Właściciele dużych pasiek, nastawionych przede wszystkim na jak największa produkcję, używanie kwasu mlekowego jest sporadyczne, gdyż właściciele uli stawiają na szybsze leczenie przy użyciu środków chemicznych.

Kwas mlekowy jest wykorzystywany głównie do jesiennego leczenia wspomaganego. Świetnie sprawdza się w niskich temperaturach, kiedy używanie innych środków leczniczych jest już niemożliwe. Kwas mlekowy jako lek na Varroa destructor podawany jest w formie oprysków. Pszczoły opryskuje się 15-procentowym roztworem kwasu mlekowego w ilości około 10 mililitrów na plaster, czyli po 5 mililitrów na jedną stronę plastra. Podczas nanoszenia roztworu trzeba pilnować, by nie przemoczyć za bardzo pszczół. Może je to wychłodzić i zaziębić.

W jaki sposób kwas mlekowy niszczy pasożyta?
Podrażnia aparaty gębowe Varroa destructor, przez co pasożyty nie mogą pobierać pokarmu i w krótkim czasie zaczynają ginąć z głodu. Pamiętajmy jednak, że kwas w zbyt dużym stężeniu może też uszkadzać języczki pszczele. Dlatego też za każdym razem pszczelarz powinien używać roztworu o odpowiednim stężeniu. Wyższe stężenie wcale nie przyspieszy leczenia, a wręcz przeciwnie – może doprowadzić do poważnych strat w rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 590

Zobacz również:

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Jak stosować kwas mlekowy?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12171

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Kradzież 6 uli w okolicach Stanisławowa (powiat miński)

Sposoby poddawania matek pszczelich - szkolenie. Chojnice 2016

Śmiercionośne pszczoły w Australii. Raport 2000-2013

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele