Portal Pszczelarski

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Na obrazku: wzory strukturalne kwasu mlekowego. Źródło obrazka: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Kwas-mlekowy-enancjomery.svg

kwas mlekowy skuteczność kwasu mlekowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy leczenie wspomagające

Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą

Kwas mlekowy jest jednym z kwasów organicznych, które naturalnie występują w przyrodzie. Są więc naturalnym sposobem na walkę z groźnym pszczelim pasożytem. Oczywiście, pod warunkiem, że stosować go będziemy zgodnie z zaleceniami i z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa.

Skuteczność kwasu mlekowego zależy w dużym stopniu od sposobu jego użytkowania. Jego aplikacja jest jednak dość mozolna i czasochłonna, dlatego w Polsce jest stosowany głównie w niewielkich, amatorskich pasiekach. Właściciele dużych pasiek, nastawionych przede wszystkim na jak największa produkcję, używanie kwasu mlekowego jest sporadyczne, gdyż właściciele uli stawiają na szybsze leczenie przy użyciu środków chemicznych.

Kwas mlekowy jest wykorzystywany głównie do jesiennego leczenia wspomaganego. Świetnie sprawdza się w niskich temperaturach, kiedy używanie innych środków leczniczych jest już niemożliwe. Kwas mlekowy jako lek na Varroa destructor podawany jest w formie oprysków. Pszczoły opryskuje się 15-procentowym roztworem kwasu mlekowego w ilości około 10 mililitrów na plaster, czyli po 5 mililitrów na jedną stronę plastra. Podczas nanoszenia roztworu trzeba pilnować, by nie przemoczyć za bardzo pszczół. Może je to wychłodzić i zaziębić.

W jaki sposób kwas mlekowy niszczy pasożyta?
Podrażnia aparaty gębowe Varroa destructor, przez co pasożyty nie mogą pobierać pokarmu i w krótkim czasie zaczynają ginąć z głodu. Pamiętajmy jednak, że kwas w zbyt dużym stężeniu może też uszkadzać języczki pszczele. Dlatego też za każdym razem pszczelarz powinien używać roztworu o odpowiednim stężeniu. Wyższe stężenie wcale nie przyspieszy leczenia, a wręcz przeciwnie – może doprowadzić do poważnych strat w rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 590

Zobacz również:

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu mlekowego

Jak stosować kwas mlekowy?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12679

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe