Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą
Skuteczność kwasu mlekowego w walce z warrozą
Kwas mlekowy jest jednym z kwasów organicznych, które naturalnie występują w przyrodzie. Są więc naturalnym sposobem na walkę z groźnym pszczelim pasożytem. Oczywiście, pod warunkiem, że stosować go będziemy zgodnie z zaleceniami i z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa.
Skuteczność kwasu mlekowego zależy w dużym stopniu od sposobu jego użytkowania. Jego aplikacja jest jednak dość mozolna i czasochłonna, dlatego w Polsce jest stosowany głównie w niewielkich, amatorskich pasiekach. Właściciele dużych pasiek, nastawionych przede wszystkim na jak największa produkcję, używanie kwasu mlekowego jest sporadyczne, gdyż właściciele uli stawiają na szybsze leczenie przy użyciu środków chemicznych.
Kwas mlekowy jest wykorzystywany głównie do jesiennego leczenia wspomaganego. Świetnie sprawdza się w niskich temperaturach, kiedy używanie innych środków leczniczych jest już niemożliwe. Kwas mlekowy jako lek na Varroa destructor podawany jest w formie oprysków. Pszczoły opryskuje się 15-procentowym roztworem kwasu mlekowego w ilości około 10 mililitrów na plaster, czyli po 5 mililitrów na jedną stronę plastra. Podczas nanoszenia roztworu trzeba pilnować, by nie przemoczyć za bardzo pszczół. Może je to wychłodzić i zaziębić.
W jaki sposób kwas mlekowy niszczy pasożyta?
Podrażnia aparaty gębowe Varroa destructor, przez co pasożyty nie mogą pobierać pokarmu i w krótkim czasie zaczynają ginąć z głodu. Pamiętajmy jednak, że kwas w zbyt dużym stężeniu może też uszkadzać języczki pszczele. Dlatego też za każdym razem pszczelarz powinien używać roztworu o odpowiednim stężeniu. Wyższe stężenie wcale nie przyspieszy leczenia, a wręcz przeciwnie – może doprowadzić do poważnych strat w rodzinie pszczelej.
Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 590
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 15442
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!