Portal Pszczelarski

Kurs pszczelarski w Załęczu Wielkim - zjazd I w 2018

wydarzenie pszczelarskie kurs pszczelarski kwiecień 2018 2018 Załęcze Wielkie Piotr Nowotnik Cezary Kruk Bogdan Dziubak

Piotr Nowotnik, Cezary Kruk i Bogdan Dziubak serdecznie zapraszają do udziału w pierwszym zjeździe kursu pszczelarskiego w Załęczu Wielkim, w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowych ZHP "Nadwarciański Gród" (Załęcze Wielkie 89, 98-335 Pątnów). Ten odbędzie się w weekend 13-15.04.2018 r. i będzie skierowany do osób początkujących i średnio-zaawansowanych.

 

Program I zjazdu wydarzenia pn. Kurs pszczelarski w Załęczu Wielkim 2018:

13.04.2018 r. (piątek)

17:25-18:25 - Kolacja

18:30-19:15 - Bogdan Dziubak - Słowniczek pszczelarski - podstawowe pojęcia

19:15-19:25 - Przerwa

19:25-20:25 - Piotr Nowotnik - Podstawowy sprzęt pszczelarski, wyposażenie pasieki i pracowni pszczelarskiej. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie, wady i zalety różnych typów, gdzie kupować. Pomysły na poidła

20:25-20:35 - Przerwa

20:35-21:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? Przepisy, rejestrowanie pasieki, lokalizacja, ocena pożytków, ochrona pasieki, odpowiedzialność OC, na co zwracać uwagę. Związki i organizacje pszczelarskie

 

14.04.2018 r. (sobota)

8:00-9:00 - Śniadanie

9:05-10:35 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej, cykl życia pszczół. Podstawowe procesy i codzienne życie w ulu, rok pszczeli w pigułce, metamorfozy pszczół, język pszczół, anatomia pszczół, rodzaje czerwiu, prace w ulu - funkcje i instrynkty pszczół itp.

10:35-10:50 - Przerwa

10:50-12:10 - Bogdan Dziubak - Typy uli - wady i zalety. Materiały z jakich tworzone są ule, rodzaje ramek. Na co zwracać uwagę przy zakupie

12:10-12:20 - Przerwa

12:20-13:55 - Piotr Nowotnik - Zakładanie pasieki - BHP i pomoc przedmedyczna, budżet, organizacja, zasady obchodzenia się z pszczołami, technika wykonywania przeglądu, kupowanie i przewóz pierwszych rodzin pszczelich - na co zwracać uwagę, polecani hodowcy, charakterystyka oraz wybór rasy i linii - kryteria

14:00-15:55 - Obiad i przerwa obiadowa

16:00-17:00 - Piotr Nowotnik - Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich na pierwszych pożytkach - stabilizacja kolonii pszczelich, strategia produkcyjna w pasiece na pożytkach kwietniowych, majowych i czerwcowych, manipulacja korpusami, metody i techniki hodowlane celem zwiększenia produkcji miodu, opieka nad pasieką przd, w trakcie i po pożytku - miodobraniu

17:00-17:15 - Przerwa

17:15-18:30 - Bogdan Dziubak - Przeciwdziałanie nastrojowi rojowemu, pościg za rójką i jej łapanie, przenoszenie uli i pasiek wędrownych, przesiedlanie rodziny do innego ula, podstawowe zagadnienia z roślin miododajnych, przegląd wydajności nektarowania

18:40-19:40 - Kolacja

19:45-21:30 - Cezary Kruk - Zdrowie pszczół - Przegląd najważniejszych chorób i szkodników w pasiece. Higiena, profilaktyka, metody dezynfekcji, rozpoznawanie i zwalczanie: warrozy, grzybicy wapiennej, nosemozy, zgnilca, choroby roztoczowej, wirusa zdeformowanych skrzydeł, paraliżu pszczół, zatruć ŚOR, szkodników (gryzonie i owady błonkoskrzydłe)

 

15.04.2018 r. (niedziela)

8:50-9:50 - Śniadanie

10:00-11:00 - Bogdan Dziubak - Zadania pszczelarza w kwietniu i maju, wykonywanie przeglądów, pobudzanie rozwoju, obserwowanie rodzin - notatki, znajdowanie matki w ulu, gospodarowanie w czasie wziątków

11:00-11:10 - Przerwa

11:10-12:20 - Cezary Kruk - Kiedy pszczoły wymieniają matkę, poddawanie nowej matki, rola feromonów, łączenie rodzin, zwiększanie potencjału produkcyjnego rodzin, wentylacja uli, zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie, podkarmianie stymulacyjne

12:20-12:30 - Przerwa

12:30-13:30 - Piotr Nowotnik - Produkty pszczele - rodzaje, właściwości zdrowotne, receptury. Produkcja i spzedaż miodu oraz produktów pszczelich. Miód z pasieki a miód z supermarketu - rozpoznawanie prawdziwości miodu

13:35 - Zdjęcie grupowa i zakończenie programu merytorycznego

13:40-15:00 - Obiad i rozjazdy

 

Koszt udziału w kursie:

- wszystkie szkolenia w trakcie weekendu 13-15.04.2018 - 155 zł (- rabat 25 zł dla osób, które brały udział we wcześniejszych edycjach kursu)

- wyżywienie (od piątkowej kolacji do niedzielnego obiadu) - 100 zł

- zakwaterowanie (2 doby) - 80 zł.

Łączny koszt udziału wynosi: 335 zł.

 

Zapisy pod TYM ADRESEM.

 

Pytania co do kursu należy kierować na adres mailowy organizatora: pszczelarskikurs@gmail.com

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1840

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-08 07:55:02

Tematy ciekawe, cena ok, miejsce takie se, ale termin fatalny.



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem