Portal Pszczelarski

Kurs pszczelarski w Załęczu Wielkim - zjazd I w 2018

wydarzenie pszczelarskie kurs pszczelarski kwiecień 2018 2018 Załęcze Wielkie Piotr Nowotnik Cezary Kruk Bogdan Dziubak

Piotr Nowotnik, Cezary Kruk i Bogdan Dziubak serdecznie zapraszają do udziału w pierwszym zjeździe kursu pszczelarskiego w Załęczu Wielkim, w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowych ZHP "Nadwarciański Gród" (Załęcze Wielkie 89, 98-335 Pątnów). Ten odbędzie się w weekend 13-15.04.2018 r. i będzie skierowany do osób początkujących i średnio-zaawansowanych.

 

Program I zjazdu wydarzenia pn. Kurs pszczelarski w Załęczu Wielkim 2018:

13.04.2018 r. (piątek)

17:25-18:25 - Kolacja

18:30-19:15 - Bogdan Dziubak - Słowniczek pszczelarski - podstawowe pojęcia

19:15-19:25 - Przerwa

19:25-20:25 - Piotr Nowotnik - Podstawowy sprzęt pszczelarski, wyposażenie pasieki i pracowni pszczelarskiej. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie, wady i zalety różnych typów, gdzie kupować. Pomysły na poidła

20:25-20:35 - Przerwa

20:35-21:30 - Cezary Kruk - Jak założyć pasiekę? Przepisy, rejestrowanie pasieki, lokalizacja, ocena pożytków, ochrona pasieki, odpowiedzialność OC, na co zwracać uwagę. Związki i organizacje pszczelarskie

 

14.04.2018 r. (sobota)

8:00-9:00 - Śniadanie

9:05-10:35 - Cezary Kruk - Biologia pszczoły miodnej, cykl życia pszczół. Podstawowe procesy i codzienne życie w ulu, rok pszczeli w pigułce, metamorfozy pszczół, język pszczół, anatomia pszczół, rodzaje czerwiu, prace w ulu - funkcje i instrynkty pszczół itp.

10:35-10:50 - Przerwa

10:50-12:10 - Bogdan Dziubak - Typy uli - wady i zalety. Materiały z jakich tworzone są ule, rodzaje ramek. Na co zwracać uwagę przy zakupie

12:10-12:20 - Przerwa

12:20-13:55 - Piotr Nowotnik - Zakładanie pasieki - BHP i pomoc przedmedyczna, budżet, organizacja, zasady obchodzenia się z pszczołami, technika wykonywania przeglądu, kupowanie i przewóz pierwszych rodzin pszczelich - na co zwracać uwagę, polecani hodowcy, charakterystyka oraz wybór rasy i linii - kryteria

14:00-15:55 - Obiad i przerwa obiadowa

16:00-17:00 - Piotr Nowotnik - Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich na pierwszych pożytkach - stabilizacja kolonii pszczelich, strategia produkcyjna w pasiece na pożytkach kwietniowych, majowych i czerwcowych, manipulacja korpusami, metody i techniki hodowlane celem zwiększenia produkcji miodu, opieka nad pasieką przd, w trakcie i po pożytku - miodobraniu

17:00-17:15 - Przerwa

17:15-18:30 - Bogdan Dziubak - Przeciwdziałanie nastrojowi rojowemu, pościg za rójką i jej łapanie, przenoszenie uli i pasiek wędrownych, przesiedlanie rodziny do innego ula, podstawowe zagadnienia z roślin miododajnych, przegląd wydajności nektarowania

18:40-19:40 - Kolacja

19:45-21:30 - Cezary Kruk - Zdrowie pszczół - Przegląd najważniejszych chorób i szkodników w pasiece. Higiena, profilaktyka, metody dezynfekcji, rozpoznawanie i zwalczanie: warrozy, grzybicy wapiennej, nosemozy, zgnilca, choroby roztoczowej, wirusa zdeformowanych skrzydeł, paraliżu pszczół, zatruć ŚOR, szkodników (gryzonie i owady błonkoskrzydłe)

 

15.04.2018 r. (niedziela)

8:50-9:50 - Śniadanie

10:00-11:00 - Bogdan Dziubak - Zadania pszczelarza w kwietniu i maju, wykonywanie przeglądów, pobudzanie rozwoju, obserwowanie rodzin - notatki, znajdowanie matki w ulu, gospodarowanie w czasie wziątków

11:00-11:10 - Przerwa

11:10-12:20 - Cezary Kruk - Kiedy pszczoły wymieniają matkę, poddawanie nowej matki, rola feromonów, łączenie rodzin, zwiększanie potencjału produkcyjnego rodzin, wentylacja uli, zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie, podkarmianie stymulacyjne

12:20-12:30 - Przerwa

12:30-13:30 - Piotr Nowotnik - Produkty pszczele - rodzaje, właściwości zdrowotne, receptury. Produkcja i spzedaż miodu oraz produktów pszczelich. Miód z pasieki a miód z supermarketu - rozpoznawanie prawdziwości miodu

13:35 - Zdjęcie grupowa i zakończenie programu merytorycznego

13:40-15:00 - Obiad i rozjazdy

 

Koszt udziału w kursie:

- wszystkie szkolenia w trakcie weekendu 13-15.04.2018 - 155 zł (- rabat 25 zł dla osób, które brały udział we wcześniejszych edycjach kursu)

- wyżywienie (od piątkowej kolacji do niedzielnego obiadu) - 100 zł

- zakwaterowanie (2 doby) - 80 zł.

Łączny koszt udziału wynosi: 335 zł.

 

Zapisy pod TYM ADRESEM.

 

Pytania co do kursu należy kierować na adres mailowy organizatora: pszczelarskikurs@gmail.com

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2278

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-08 07:55:02

Tematy ciekawe, cena ok, miejsce takie se, ale termin fatalny.



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

VII Świętokrzyskie Święto Pszczoły

XXV Biesiada u Bartnika

Wystawa: Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka