Portal Pszczelarski

Wspólna akcja uniwersytetu i fabryki Pszczółka na rzecz pszczół 2018

pszczelarstwo lubelskie hotel dla pszczół akcja pszczelarska murarka ogrodowa

Uniwersytet imienia Marii Curie-Skłodowskiej oraz lubelska fabryka cukierków "Pszczółka" po raz drugi ruszają z akcją promowania ochrony pszczół. W siedmiu szkołach województwa lubelskiego odbędą się spotkania prowadzone przez pracowników uniwersytetu. 

Jak informuje Kurier Lubelski, poprzednia akcja tego typu - zorganizowana przez te podmioty - spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów i ogólnym pozytywnym odbiorem. W związku z tym postanowiono rozszerzyć zasięg wydarzenia na całe województwo lubelskie. W ramach projektu w siedmiu szkołach na terenie gminy (zarówno podstawowych jak i średnich) odbędą się warsztaty edukacyjno-informacyjne dotyczące życia, pracy i znaczenia pszczół w środowisku naturalnym. Ponadto, planuje się, aby przed szkołami stanęły hotele dla pszczół, które zostaną zasiedlone przez murarkę ogrodową

Akcja cieszy się pozytywnym odbiorem wśród uczniów, nauczycieli i rodziców, ale warto podkreślić, że również pomysłodawcy nazywają swoją współpracę "modelową". Przedsiębiorstwo już od kilku lat czynnie wspiera uniwersytet w działalności sportowej, natomiast od 2017 roku przyczynia się też do szerzenia wśród uczniów wiedzy o owadach zapylających. 

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Fabryka cukierków „Pszczółka” i UMCS ratują dziko żyjące pszczoły, http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/fabryka-cukierkow-pszczolka-i-umcs-ratuja-dziko-zyjace-pszczoly,13069223/, Data publikacji: 2018.04.05, Data odczytu: 2018.04.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1672

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem