Portal Pszczelarski

Wspólna akcja uniwersytetu i fabryki Pszczółka na rzecz pszczół 2018

pszczelarstwo lubelskie hotel dla pszczół akcja pszczelarska murarka ogrodowa

Uniwersytet imienia Marii Curie-Skłodowskiej oraz lubelska fabryka cukierków "Pszczółka" po raz drugi ruszają z akcją promowania ochrony pszczół. W siedmiu szkołach województwa lubelskiego odbędą się spotkania prowadzone przez pracowników uniwersytetu. 

Jak informuje Kurier Lubelski, poprzednia akcja tego typu - zorganizowana przez te podmioty - spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów i ogólnym pozytywnym odbiorem. W związku z tym postanowiono rozszerzyć zasięg wydarzenia na całe województwo lubelskie. W ramach projektu w siedmiu szkołach na terenie gminy (zarówno podstawowych jak i średnich) odbędą się warsztaty edukacyjno-informacyjne dotyczące życia, pracy i znaczenia pszczół w środowisku naturalnym. Ponadto, planuje się, aby przed szkołami stanęły hotele dla pszczół, które zostaną zasiedlone przez murarkę ogrodową

Akcja cieszy się pozytywnym odbiorem wśród uczniów, nauczycieli i rodziców, ale warto podkreślić, że również pomysłodawcy nazywają swoją współpracę "modelową". Przedsiębiorstwo już od kilku lat czynnie wspiera uniwersytet w działalności sportowej, natomiast od 2017 roku przyczynia się też do szerzenia wśród uczniów wiedzy o owadach zapylających. 

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Fabryka cukierków „Pszczółka” i UMCS ratują dziko żyjące pszczoły, http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/fabryka-cukierkow-pszczolka-i-umcs-ratuja-dziko-zyjace-pszczoly,13069223/, Data publikacji: 2018.04.05, Data odczytu: 2018.04.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1721

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Puszysty omlet z bananami

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie