Portal Pszczelarski

Stałe wymiary w ulu

Na zdjęciu: uliczki w ulu. Źródło zdjęcia: wiggledanceforme.files.wordpress.com/2013/04/pc290070.jpg

ul wymiary w ulu wymiary ula grubość plastrów z czerwiem odległość między plastrami plaster miodu uliczki w ulu

Stałe wymiary w ulu

Choć poszczególne rodzaje uli mogą nieco się od siebie różnić, ich zadanie jest zawsze takie samo – mają zapewnić wygodne i komfortowe mieszkanie dla pszczół, umożliwić im jak najlepsze warunki do bytowania, rozmnażania i produkcji miodu, a także ułatwiać pracę pszczelarzowi. We wszystkich ulach obowiązują pewne stałe wymiary, sprawdzone przez pokolenia doświadczonych pszczelarzy.

W każdym rodzaju ula grubość plastrów z czerwiem pszczelim powinna wynosić 25 mm. Odległości między plastrami, zwane uliczkami, powinny mieć od 6 do 12,5 mm. Ich zadaniem jest umożliwienie swobodnego przemieszczania się pszczół pomiędzy poszczególnymi plastrami. Odległości pomiędzy środkowymi ściankami plastrów muszą mieć natomiast 37,5 mm. Pszczoły zwykle zabudowują plastrem przestrzenie większe niż 10 mm, a pokrywają kitem przestrzenie większe niż 3 mm.

Bardzo ważne są też odległości dotyczące ramek. Odległość pomiędzy bocznymi beleczkami ramek a ścianą ula powinna być stała i wynosić 7,5 mm. Natomiast odległość między ramkami dolnych i górnych kondygnacji powinna wynosić od 6 do 10 mm. W przypadku dolnych beleczek ramek i dna ula odległość ta powinna być większa i wynosić od 15 do 20 mm. Ale nigdy więcej, gdyż pszczoły mogą zacząć budować plastry pod ramkami, co zakłóca naturalny porządek w ulu i utrudnia pszczelarzowi pracę. Odległości pomiędzy plastrami z miodem powinny mieć 6 mm.

Większość podawanych wymiarów ma wartość milimetrową, często z dokładnością do pół milimetra. Choć wydawałoby się, że tak niewielki liczby można potraktować jedynie orientacyjnie, w rzeczywistości wszystkie wymiary powinny być dokładnie takie. Nawet milimetrowe odchylenia w ulu mają bowiem bezpośrednie przełożenie na obniżenie jakości życia pszczół, a co za tym idzie – ilości produkowanego przez nie miodu.

Zobacz również:

Standaryzacja uli

Wymiary ramek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 46981

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi

Chleb z szafranem i miodem