Portal Pszczelarski

Zadowalające wyniki badań miodu i żywności w województwie świętokrzyskim w 2017

pszczelarstwo świętokrzyskie badanie miodu nitrofurany

Kontrolne badania żywności wykonane w 2017 roku w województwie świętokrzyskim, wykazały obecność substancji niedozwolonych jedynie w jednej próbce miodu. Taki wynik stanowi niemały sukces, ponieważ przebadano aż 1238 próbek mięsa, mleka, jaj, miodu i ryb.

Od 2000 roku, w związku z zasadami wynikającymi z prawa Unii Europejskiej, laboratoryjny monitoring żywności jest obowiązkiem Inspekcji Weterynaryjnej. Badania te dotyczą występowania skażeń żywności substancjami toksycznymi takimi jak metale ciężkie czy pestycydy. W ramach tego programu bada się również ewentualne pozostałości substancji zabronionych i leków.

Jak informuje Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Kielcach, na terenie województwa świętokrzyskiego uzyskano bardzo dobre wyniki, ponieważ jedynie w jednym przypadku stwierdzono w próbce miodu obecność pochodnych nitrofuranów, czyli leków bakteriobójczych niedozwolonych do stosowania u pszczół. Tego typu leki utrzymują się w miodzie przez długi czas, niestety nadal są stosowane przez niektórych pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny, Jakość świętokrzyskiej żywności, http://www.wiw.kielce.pl/component/content/article/44-aktualnosci/511-jakosc-swietokrzyskiej-zywnosci, Data publikacji: 2018.03.05, Data odczytu:2018.04.03



Liczba wyświetleń artykułu: 1171

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Domowa musztarda z miodem

Różowe stringi z miodem