Portal Pszczelarski

Zadowalające wyniki badań miodu i żywności w województwie świętokrzyskim w 2017

pszczelarstwo świętokrzyskie badanie miodu nitrofurany

Kontrolne badania żywności wykonane w 2017 roku w województwie świętokrzyskim, wykazały obecność substancji niedozwolonych jedynie w jednej próbce miodu. Taki wynik stanowi niemały sukces, ponieważ przebadano aż 1238 próbek mięsa, mleka, jaj, miodu i ryb.

Od 2000 roku, w związku z zasadami wynikającymi z prawa Unii Europejskiej, laboratoryjny monitoring żywności jest obowiązkiem Inspekcji Weterynaryjnej. Badania te dotyczą występowania skażeń żywności substancjami toksycznymi takimi jak metale ciężkie czy pestycydy. W ramach tego programu bada się również ewentualne pozostałości substancji zabronionych i leków.

Jak informuje Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Kielcach, na terenie województwa świętokrzyskiego uzyskano bardzo dobre wyniki, ponieważ jedynie w jednym przypadku stwierdzono w próbce miodu obecność pochodnych nitrofuranów, czyli leków bakteriobójczych niedozwolonych do stosowania u pszczół. Tego typu leki utrzymują się w miodzie przez długi czas, niestety nadal są stosowane przez niektórych pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny, Jakość świętokrzyskiej żywności, http://www.wiw.kielce.pl/component/content/article/44-aktualnosci/511-jakosc-swietokrzyskiej-zywnosci, Data publikacji: 2018.03.05, Data odczytu:2018.04.03



Liczba wyświetleń artykułu: 1098

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Bigos z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową