Zadowalające wyniki badań miodu i żywności w województwie świętokrzyskim w 2017
Kontrolne badania żywności wykonane w 2017 roku w województwie świętokrzyskim, wykazały obecność substancji niedozwolonych jedynie w jednej próbce miodu. Taki wynik stanowi niemały sukces, ponieważ przebadano aż 1238 próbek mięsa, mleka, jaj, miodu i ryb.
Od 2000 roku, w związku z zasadami wynikającymi z prawa Unii Europejskiej, laboratoryjny monitoring żywności jest obowiązkiem Inspekcji Weterynaryjnej. Badania te dotyczą występowania skażeń żywności substancjami toksycznymi takimi jak metale ciężkie czy pestycydy. W ramach tego programu bada się również ewentualne pozostałości substancji zabronionych i leków.
Jak informuje Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Kielcach, na terenie województwa świętokrzyskiego uzyskano bardzo dobre wyniki, ponieważ jedynie w jednym przypadku stwierdzono w próbce miodu obecność pochodnych nitrofuranów, czyli leków bakteriobójczych niedozwolonych do stosowania u pszczół. Tego typu leki utrzymują się w miodzie przez długi czas, niestety nadal są stosowane przez niektórych pszczelarzy.
Opracowano na podstawie:
Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny, Jakość świętokrzyskiej żywności, http://www.wiw.kielce.pl/component/content/article/44-aktualnosci/511-jakosc-swietokrzyskiej-zywnosci, Data publikacji: 2018.03.05, Data odczytu:2018.04.03
Liczba wyświetleń artykułu: 1624
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!