Portal Pszczelarski

Zadowalające wyniki badań miodu i żywności w województwie świętokrzyskim w 2017

pszczelarstwo świętokrzyskie badanie miodu nitrofurany

Kontrolne badania żywności wykonane w 2017 roku w województwie świętokrzyskim, wykazały obecność substancji niedozwolonych jedynie w jednej próbce miodu. Taki wynik stanowi niemały sukces, ponieważ przebadano aż 1238 próbek mięsa, mleka, jaj, miodu i ryb.

Od 2000 roku, w związku z zasadami wynikającymi z prawa Unii Europejskiej, laboratoryjny monitoring żywności jest obowiązkiem Inspekcji Weterynaryjnej. Badania te dotyczą występowania skażeń żywności substancjami toksycznymi takimi jak metale ciężkie czy pestycydy. W ramach tego programu bada się również ewentualne pozostałości substancji zabronionych i leków.

Jak informuje Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Kielcach, na terenie województwa świętokrzyskiego uzyskano bardzo dobre wyniki, ponieważ jedynie w jednym przypadku stwierdzono w próbce miodu obecność pochodnych nitrofuranów, czyli leków bakteriobójczych niedozwolonych do stosowania u pszczół. Tego typu leki utrzymują się w miodzie przez długi czas, niestety nadal są stosowane przez niektórych pszczelarzy.

Opracowano na podstawie:

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny, Jakość świętokrzyskiej żywności, http://www.wiw.kielce.pl/component/content/article/44-aktualnosci/511-jakosc-swietokrzyskiej-zywnosci, Data publikacji: 2018.03.05, Data odczytu:2018.04.03



Liczba wyświetleń artykułu: 1624

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły