Portal Pszczelarski

Pszczoły mile widziane na królewskim ślubie

Piwonia i trzmiel.

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii rośliny miododajne pszczoły a ślub

Książę Harry i jego narzeczona Meghan Markle zdecydowali się w dniu swojego ślubu, otoczyć się kwiatami przyjaznymi dla pszczół i innych owadów zapylających. W ten sposób para zwraca uwagę na znaczenie tych istot w naturalnym ekosystemie.

Królewski ślub w Anglii jest wydarzeniem na skalę światową, a każdy szczegół tego dnia ma ogromne znaczenie. Fakt, że para zdecydowała się na wykorzystanie do dekoracji kościoła, kwiatów z Królewskich Ogrodów to jednoznaczny sygnał ich poglądów. Zarówno książę Harry jak i jego wybranka szanują naturę oraz rozumieją znaczenie owadów w ekosystemie.

Florystyka Philippa Craddock zapowiedziała, że do aranżacji użyje – w miarę możliwości – kwiatów i roślin naturalnie kwitnących w maju. Będą to prawdopodobnie gałązki buka, brzozy i grabu oraz białe róże, piwonie i naparstnica. Całość zostanie wykreowana na naturalny krajobraz dzikich łąk.

Kensington Palace podkreśla w komunikacie, iż użyte do planowanej aranżacji ślubnej rośliny stanowią wspaniałe środowisko dla pszczół i pomagają podtrzymywać całe ekosystemy, a państwo młodzi chcą w ten sposób promować zdrowe i bioróżnorodne środowisko.

Królewski ślub został zaplanowany na 19 maja 2018 roku, z uwagi na aranżacje, bardzo możliwe, iż poza zaproszonymi gośćmi, na weselu pojawią się również pszczoły i inne owady.

Opracowano na podstawie:

The Home of the Royal Family, Details of the Flowers at the Wedding of HRH Prince Henry of Wales and Ms. Meghan Markle announced, https://www.royal.uk/details-flowers-wedding-hrh-prince-henry-wales-and-ms-meghan-markle-announced, Data publikacji: 31.03.2018, Data odczytu: 2018.04.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1927

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Bastani – perskie lody szafranowe

Chleb z szafranem i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Różowe stringi z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym