Portal Pszczelarski

Pszczoły mile widziane na królewskim ślubie

Piwonia i trzmiel.

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii rośliny miododajne pszczoły a ślub

Książę Harry i jego narzeczona Meghan Markle zdecydowali się w dniu swojego ślubu, otoczyć się kwiatami przyjaznymi dla pszczół i innych owadów zapylających. W ten sposób para zwraca uwagę na znaczenie tych istot w naturalnym ekosystemie.

Królewski ślub w Anglii jest wydarzeniem na skalę światową, a każdy szczegół tego dnia ma ogromne znaczenie. Fakt, że para zdecydowała się na wykorzystanie do dekoracji kościoła, kwiatów z Królewskich Ogrodów to jednoznaczny sygnał ich poglądów. Zarówno książę Harry jak i jego wybranka szanują naturę oraz rozumieją znaczenie owadów w ekosystemie.

Florystyka Philippa Craddock zapowiedziała, że do aranżacji użyje – w miarę możliwości – kwiatów i roślin naturalnie kwitnących w maju. Będą to prawdopodobnie gałązki buka, brzozy i grabu oraz białe róże, piwonie i naparstnica. Całość zostanie wykreowana na naturalny krajobraz dzikich łąk.

Kensington Palace podkreśla w komunikacie, iż użyte do planowanej aranżacji ślubnej rośliny stanowią wspaniałe środowisko dla pszczół i pomagają podtrzymywać całe ekosystemy, a państwo młodzi chcą w ten sposób promować zdrowe i bioróżnorodne środowisko.

Królewski ślub został zaplanowany na 19 maja 2018 roku, z uwagi na aranżacje, bardzo możliwe, iż poza zaproszonymi gośćmi, na weselu pojawią się również pszczoły i inne owady.

Opracowano na podstawie:

The Home of the Royal Family, Details of the Flowers at the Wedding of HRH Prince Henry of Wales and Ms. Meghan Markle announced, https://www.royal.uk/details-flowers-wedding-hrh-prince-henry-wales-and-ms-meghan-markle-announced, Data publikacji: 31.03.2018, Data odczytu: 2018.04.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1794

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Marchewkowe naleśniki z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

BeePower! w Polsce i za granicą

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski