Portal Pszczelarski

Jak pszczoły znoszą ocieplenie klimatu?

pszczelarstwo w Polsce Michał Zawilak pszczoły a temperatura Peter Tomkins

Dzięki skrupulatnym zapiskom osiemdziesięcioletniego pszczelarza z Wrocławia naukowcy mogli przeanalizować związek pomiędzy zmianami klimatycznymi a stanem pasieki. Badania porównano z danymi z jednej z angielskich pasiek, a wyniki analizy opublikowano w International Journal of Biometeorology. 

Pszczelarz, Michał Zawilak zajmuje się swoją pasieką już ponad siedemdziesiąt lat. Niemal od samego początku prowadzi on zapiski dotyczące aktualnego stanu pogodowego. Notuje daty pierwszych oblotów pszczół, daty miodobrania, kwitnienia roślin oraz wszelkie inne istotne informacje. Część z tych zapisków została wykorzystana przez naukowców, którzy - między innymi na ich podstawie - ocenili wpływ zmiany temperatury na pszczoły i produkcję miodu. 

Badania zostały wykonane przez Adama Głazaczowa z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, prof. Piotra Tryjanowskiego i prof. Tmia Sparksa z Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Naukowcy przeanalizowali skrupulatne zapiski Pana Michała oraz porównali je z danymi dotyczącymi produkcyjności pasieki Petera Tomkinsa z Wielkiej Brytanii. 

Zaobserwowano wzrost temperatury oraz wzrost wydajności pasiek. Ponadto znacząco odsunął się w czasie termin ostatniego miodobrania, co oznacza, iż z każdym rokiem wzrastała ilość zebranego miodu. W pasiece Michała Zawilaka wzrost ten wyniósł średnio o 0,8 kg rocznie z każdego ula, natomiast w zagranicznej pasiece wskaźnik ten wyniósł 0,6 kg. 

Naukowcy zdają sobie sprawę z tego, że ich analiza dotyczy jedynie jednej pasieki, w dodatku znajdującej się w stosunkowo ciepłym rejonie Polski. Ich badania, udowadniają jednak, że globalne ocieplenie sprzyja pszczołom, które szybko dostosowują się do zmieniających się warunków klimatycznych. Jedynym warunkiem ich przetrwania w dłuższym okresie sezonowym jest zapewnienie im pożytków – również w czasie jesieni. 

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Ocieplenie: dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C413201%2Cocieplenie-dluzszy-sezon-aktywnosci-pszczol-i-wiecej-miodu.html, Data publikacji: 2018.01.23, Data odczytu: 2018.04.01



Liczba wyświetleń artykułu: 1802

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-08 07:53:56

Pszczoły potrafią się dostosować do warunków - to już wiadomo. Ale jak nie przestaniemy podnosić poziom chemizacji produkcji rolnej to wątpię, że uda im się przetrwać...



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Piernik sułtański

Nan-e qandi