Portal Pszczelarski

Jak pszczoły znoszą ocieplenie klimatu?

pszczelarstwo w Polsce Michał Zawilak pszczoły a temperatura Peter Tomkins

Dzięki skrupulatnym zapiskom osiemdziesięcioletniego pszczelarza z Wrocławia naukowcy mogli przeanalizować związek pomiędzy zmianami klimatycznymi a stanem pasieki. Badania porównano z danymi z jednej z angielskich pasiek, a wyniki analizy opublikowano w International Journal of Biometeorology. 

Pszczelarz, Michał Zawilak zajmuje się swoją pasieką już ponad siedemdziesiąt lat. Niemal od samego początku prowadzi on zapiski dotyczące aktualnego stanu pogodowego. Notuje daty pierwszych oblotów pszczół, daty miodobrania, kwitnienia roślin oraz wszelkie inne istotne informacje. Część z tych zapisków została wykorzystana przez naukowców, którzy - między innymi na ich podstawie - ocenili wpływ zmiany temperatury na pszczoły i produkcję miodu. 

Badania zostały wykonane przez Adama Głazaczowa z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, prof. Piotra Tryjanowskiego i prof. Tmia Sparksa z Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Naukowcy przeanalizowali skrupulatne zapiski Pana Michała oraz porównali je z danymi dotyczącymi produkcyjności pasieki Petera Tomkinsa z Wielkiej Brytanii. 

Zaobserwowano wzrost temperatury oraz wzrost wydajności pasiek. Ponadto znacząco odsunął się w czasie termin ostatniego miodobrania, co oznacza, iż z każdym rokiem wzrastała ilość zebranego miodu. W pasiece Michała Zawilaka wzrost ten wyniósł średnio o 0,8 kg rocznie z każdego ula, natomiast w zagranicznej pasiece wskaźnik ten wyniósł 0,6 kg. 

Naukowcy zdają sobie sprawę z tego, że ich analiza dotyczy jedynie jednej pasieki, w dodatku znajdującej się w stosunkowo ciepłym rejonie Polski. Ich badania, udowadniają jednak, że globalne ocieplenie sprzyja pszczołom, które szybko dostosowują się do zmieniających się warunków klimatycznych. Jedynym warunkiem ich przetrwania w dłuższym okresie sezonowym jest zapewnienie im pożytków – również w czasie jesieni. 

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Ocieplenie: dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C413201%2Cocieplenie-dluzszy-sezon-aktywnosci-pszczol-i-wiecej-miodu.html, Data publikacji: 2018.01.23, Data odczytu: 2018.04.01



Liczba wyświetleń artykułu: 2580

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-08 07:53:56

Pszczoły potrafią się dostosować do warunków - to już wiadomo. Ale jak nie przestaniemy podnosić poziom chemizacji produkcji rolnej to wątpię, że uda im się przetrwać...



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Usuwanie trutni

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem