Portal Pszczelarski

Jak pszczoły znoszą ocieplenie klimatu?

pszczelarstwo w Polsce Michał Zawilak pszczoły a temperatura Peter Tomkins

Dzięki skrupulatnym zapiskom osiemdziesięcioletniego pszczelarza z Wrocławia naukowcy mogli przeanalizować związek pomiędzy zmianami klimatycznymi a stanem pasieki. Badania porównano z danymi z jednej z angielskich pasiek, a wyniki analizy opublikowano w International Journal of Biometeorology. 

Pszczelarz, Michał Zawilak zajmuje się swoją pasieką już ponad siedemdziesiąt lat. Niemal od samego początku prowadzi on zapiski dotyczące aktualnego stanu pogodowego. Notuje daty pierwszych oblotów pszczół, daty miodobrania, kwitnienia roślin oraz wszelkie inne istotne informacje. Część z tych zapisków została wykorzystana przez naukowców, którzy - między innymi na ich podstawie - ocenili wpływ zmiany temperatury na pszczoły i produkcję miodu. 

Badania zostały wykonane przez Adama Głazaczowa z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, prof. Piotra Tryjanowskiego i prof. Tmia Sparksa z Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Naukowcy przeanalizowali skrupulatne zapiski Pana Michała oraz porównali je z danymi dotyczącymi produkcyjności pasieki Petera Tomkinsa z Wielkiej Brytanii. 

Zaobserwowano wzrost temperatury oraz wzrost wydajności pasiek. Ponadto znacząco odsunął się w czasie termin ostatniego miodobrania, co oznacza, iż z każdym rokiem wzrastała ilość zebranego miodu. W pasiece Michała Zawilaka wzrost ten wyniósł średnio o 0,8 kg rocznie z każdego ula, natomiast w zagranicznej pasiece wskaźnik ten wyniósł 0,6 kg. 

Naukowcy zdają sobie sprawę z tego, że ich analiza dotyczy jedynie jednej pasieki, w dodatku znajdującej się w stosunkowo ciepłym rejonie Polski. Ich badania, udowadniają jednak, że globalne ocieplenie sprzyja pszczołom, które szybko dostosowują się do zmieniających się warunków klimatycznych. Jedynym warunkiem ich przetrwania w dłuższym okresie sezonowym jest zapewnienie im pożytków – również w czasie jesieni. 

Opracowano na podstawie:

Nauka w Polsce, Ocieplenie: dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C413201%2Cocieplenie-dluzszy-sezon-aktywnosci-pszczol-i-wiecej-miodu.html, Data publikacji: 2018.01.23, Data odczytu: 2018.04.01



Liczba wyświetleń artykułu: 3026

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-08 07:53:56

Pszczoły potrafią się dostosować do warunków - to już wiadomo. Ale jak nie przestaniemy podnosić poziom chemizacji produkcji rolnej to wątpię, że uda im się przetrwać...

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański